Safari i Sør-Afrika

img_8022

De er store og majestetiske og veldig flotte å se på.

Safari i Sør-Afrika ga virkelig mersmak. Det var spennende og lærerikt. Vi fikk oppleve både elefanter, løver, flodhester og nesehorn på Kariega Game Reserve utenfor Port Elizabeth. Men det er et tankekors at det ikke finnes naturlig villmark igjen i Sør-Afrika.

Kariega Game Reserve ligger om lag 100 kilometer fra Port Elizabeth. Vi ankommer litt utpå dagen og melder vår ankomst i porten. Herfra er det 1,8 kilometer til resepsjonen. Jubel i bilen når vi ser sjiraffer, sebraer og ulike antilopearter som impala og kudu på vei for å sjekke inn.

På tur med én gang

img_7902

Ombygde landcruisere er safaribiler. Du sitter høy og komfortabelt.

I det vi kommer inn i resepsjonen blir vi spurt om vi vil være med ut på safari med en gang. Ettermiddagsturen er i ferd med å starte. Vi sier ja, og får beskjed om å kjøre til hytten vår og gjøre oss klar for tur.

Noen minutter senere stanser en Lanscruiser utenfor hytten. Bilen er uten tak og har ti sitteplasser. Vi deler bil med en belgisk/sveitsisk familie. Rangeren vår heter Matt. Han kjører bilen, guider og er vakt, om nødvendig. Reglene er klare, vi får ikke gå ut av bilen. Dyrene her i Kariega er nemlig vant til biler, men ikke til folk som går. Dermed kan bilene komme mye tettere inn på dyrene enn vi klarer til fots. Det er også et sikkerhetsaspekt, verken flodhester, nesehorn eller elefanter skal man tulle med.

Savannen

img_7647

Sjiraffene er lang og utrolig grasiøse.

Kariega Game Reserve er på 72 kvadratkilometer. Området er delt i to. På den ene delen er det ingen løver eller leoparder og dyrene lever fredelig sammen. Vi besøker den store savannen første dagen. Og straks dukker sjiraffene opp. Matt forteller om dyrene. Reservatet har nylig vært igjennom en lang tørkeperiode. Så selv om de ansatte ikke blander seg inn i det naturlige livet på savannen, valgte de å legge ut høy til dyrene da tørken var på sitt verste og mer enn hundre antiloper døde. I villmarken ville dyrene vandret vekk fra tørkeområder, men med gjerdene rundt viltreservatet er det ikke mulig. Og da valgte de å fore dyrene noe.

Akkurat nå har det vært en del regn, savannen er irrgrønn og det er store busker med blå blomster. Det må være den blå fetteren til vår hjemlige phlox.

Nesehorn

img_7701

Neshornbabyen er bare tre uker gammel og veldig søt!

Så får vi øye på nesehorn. Først tre stykker, to voksne og en unge. Så oppdager vi en mor med sin tre uker gamle baby. Babynesehornet er kjempesøt! Hopper og spretter rundt mammaen, dier litt og da går halen som en hund. Det er et betagende syn.

Matt forteller om neshornene. En voksen hann kan veie opptil to tonn. Neshornet går gravid i 16 måneder og ungen er med moren i to år. Den nyfødte babyen veide 40 kilo da den ble født.

Også her i Kariega finnes det krypskyttere. Hver eneste dag blir to til tre neshorn drept i Sør-Afrika. Om få år er arten trolig utryddet. Det er hornene krypskytterne er på jakt etter. Men selv om de ansatte i reservatet kutter hornet, er det noe tilbake. De kan ikke kutte hornet helt, da vil det blø. «Stumpen» av horn veier ca. en kilo. Og med en kilopris på 85 000 kroner er det mange som prøver lykken.

Kariega har ikke mistet neshorn siden 2012. Men da ble tre neshorn forgiftet, to døde, bare et ungt dyr overlevde, Thandi. Krypskytterne bruker i dag gift for å få tak i nesehornet. Da Thandi ble funnet hadde krypskytterne skåret opp ansiktet hennes og gravd bort hele hornet. Med et digert krater i ansiktet ble hun funnet. De lyktes med å gi henne motgift, og etter 32 operasjoner ble hun erklært frisk.

Når Matt forteller historien om Thandi er han rørt. Han var selv med på å redde henne og viser oss bilder fra da hun ble funnet. Hun ble litt av en kjendis i Sør-Afrika, her er Thandis nettside

Drama med pappa

Ettermiddagen går mot kveld. I det dagslyset er i ferd med å svinne får vi oppleve en «familiekrangel» av de sjeldne. Pappa neshorn, den eneste neshornhannen i Kariega, vil plutselig være sammen med neshornmammaen med den nyfødte babyen. Men det vil ikke mammaen. Gjentatte ganger jager hun bort hannen, før hun mister tålmodigheten og pruster og skaller mot den digre hannen. De braker sammen, babyene skriker. Vi følger dramaet fra bilen. Vi tør knapt puste. Alle speider etter babyen. Det er fort gjort at pappa neshorn tråkker på den lille ungen. For han springer stadig inn mellom foreldrene.

Det blir helt mørkt og vi må dra tilbake. Dagen etter kan vi puste lettet ut. Mamma neshorn og babyen rusler uskadde sammen på savannen. Pappaen beiter for seg selv. Freden er gjenopprettet.

Flodhest

img_7747

Flodhestene er avslappet og rolige og dermed fikk vi sett disse fine dyrene.

Dagens mål er flodhestene. De er, som neshornene, nesten forhistoriske. Digre dyr som lever mesteparten av livet sitt i elven.

Matt er en dyktig ranger. Han kjører oss til elvebredden og finner et sted med flodhester. Problemet er bare at det ikke er mulig på komme dit med bil. Vi får gå ut av bilen og ned til elven. De fem flodhestene ligger rolig i vannet og sover. Et ungdyr flytter seg etter en stund til midten av elven slik at han kan holde øye med oss. De voksne dyrene sover. Av og til snur de seg, gjesper og sover videre.

Elefanter

Vi får møte mange elefanter i Kariega. Det første møtet er med den store hannen. Det er, som med neshornene, bare én voksen hann i viltreservatet. Det er til sammen 61 elefanter, de aller fleste er hunnelefanter. Hannelefanten er diger. Han står majestetisk på en gresskledt topp og enser oss ikke. Han er et vakkert skue med sine flotte støttenner.

Vi får øye på ryggen til en elefant i en skråning et stykke unna. Når vi nærmer oss ser vi ingen elefanter, men vi hører lyden av mange inne i skogen et stykke unna. Vi kjører videre og tar en pause i håp om at flokken skal komme ut av skogen. På vei tilbake, i det vi svinger inn på veien møter vi en ung elefant som kommer mot oss. Den løfter snabelen og går tett inntil bilen. Vi kjenner lukten og ser dyret inn i hvitøyet. Puh, snøfter elefanten i snabelen så støvet fyker før han stiller seg opp i solnedgangen.

Hele flokken

Med høy puls drar vi vi videre. Rett bortenfor møter vi hele elefantflokken, det vil si hunnelefantene med ungdyr. En av hunnene skiller seg ut. Hun er diger, nesten like stor som hannelefanten. Det er mater familias, sjefen i flokken.

Elefantene spiser kaktus. De bryr seg ikke om oss og vi får virkelig nyte synet av de store dyrene. På vei tilbake kommer bilen mellom en liten elefant og moren. Det er en situasjon hun ikke liker. Hun stormer etter bilen. Jeg kikker bak og ser det digre hodet til mammaen. Det hele går fort over. Ungen går ut av veien og mor og barn er igjen gjenforent.

Løver

img_8085

Mørket har senket seg når vi får øye på løvene. En løve ligger i gresset og sover, to andre slapper av.

Kariega har fem løver, tre hunnløver og to hannløver. Vi får melding over radioen at hunnløvene er observert. Kveldsmørket har senket seg, men Matt vil likevel forsøke å oppsøke løvene. Vi har flaks. Plutselig ser vi to løvehoder. De ligger i gresset og kikker på oss. Den tredje løven ligger og sover. Hun gidder ikke løfte på hodet av bilen vår, men en av de to andre går seg en liten runde før hun kommer tilbake til de to andre og legger seg ned igjen.

To ganger om dagen

img_8089

Ranger Matt forklarer hvordan du kan finne ut hvor gammel landskilpadden er.

På Kariega er safarien en del av romprisen. Alle gjestene bor i romslige hytter. Måltidene blir servert i hovedhytten. Maten er også inkludert i romprisen, du betaler kun for drikke, og da ved avreise.

Safariturene starter klokken 6.30 om morgenen og varer til klokken 9 eller 9.30. På ettermiddagen begynner turene klokken 15 og varer til mørket senker seg mellom klokken 19 og 20.

Når du ikke er på safari, kan du hvile ved bassenget, eller slappe av i hyttene.

Å sjekke inn på Kariega Game Reserve er som å trå inn i et annet univers med en annen tidsregning. Du føler seg som i en drøm, et eventyr. Reservatet har et uttall sjiraffer, bøfler, sebraer, hjortedyr, gnuer, elefanter, neshorn, løver og villsvin. Du ser dyr overalt som lever sammen. Safari i Sør-Afrika? Så absolutt. Det var fantastisk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s