
Gemalen og jeg mellom risåkrene. Grønnfargen er magisk.
Sju dager Tour de Mekong er virkelig en fantastisk form for ferie. Sykkelstiene slynger seg mellom landsbyene i elvedeltaet, noen steder som smale spor, andre steder er det plass til å møte en scooter. Vi kommer tett på livet fra sykkelsetet, fra begravelser til bryllup.

Drakefrukten er moden og det høstes frukt langs veien.
Ferie i oktober, hvor skal vi dra? Valget falt på de sørlige delene av Vietnam. I oktober er det fortsatt regntid, men den er på hell, og med litt flaks kan vi unngå regnet helt.
Gemalen så litt mørkt på to uker strandferie, og ville til storbyene. Jeg så mørkt på storbyen. Kompromisset ble aktiv ferie på sykkel, litt storby og en uke strandferie.
Finne sykkeltur
Et raskt Google-søk viste at det var mange firmaer som arrangerte sykkelturer. Men Indochina Holidays Travel hadde fine nettsider, og var raskt ute på chat med å spørre om de kunne hjelpe med noe. Dermed var kontakten opprettet. Noen søk på Tripadvisor viste at dette var et firma som var seriøse, hadde drevet lenge og fikk gode anmeldelser. Det vil si, ikke bare gode anmeldelser, noe som i og for seg er betryggende, da vet du at det er et ordentlig firma og ikke juks med falske anmeldelser. Slike finnes også der ute, så det gjelder å være kritisk.
Vi betalte også med Visa, da vet vi at vi får pengene igjen hvis det er noe muffens.
Etter å ha fylt ut skjema med pårørende og høyde og vekt på grunn av sykkelen, fikk vi reiserute i retur. Nå var det bare å glede seg,
Selskapet har sykkelturer i hele det gamle Indochina, og du kan krysse fra Vietnam inn i Kambodsja eller Laos hvis du ønsker en slik tur. De fleste turene er små grupper. Vi var bare to pluss guide og sjåfør.
Tour de Mekong

Sykkelguide Phuc Le er et oppkomme av kunnskap. Her viser han frem tørket fiskemage, en delikatesse i Kina.
Vi ble plukket opp på hotellet i Ho Chi Minh City klokken 7.30 av guiden vår, Phuc Le, eller Happy som han ba oss kalle seg. Så bar det i bil ut av trafikkhelvete. Jeg hadde aldri i verden syklet i disse bygatene der scootertrafikken er tett og livsfarlig og der alminnelige trafikkregler ikke gjelder, så jeg var sjeleglad jeg kunne observere galskapen fra bilen.
Men i utkanten av byen var vi klar for første etappe. Vannflasker ble lastet opp på sykkelen og en ekstra i ryggsekken, så bærer det innover. Vekk fra trafikken og inn på betongstier mellom landsbyene. Kokosnøttpalmer overalt, avløst av drakefruktplantasjer. Jeg har vel egentlig aldri reflektert over at drakefrukt er frukten på en kaktus. Rød utenpå, og hjemme i Norge er drakefrukten hvit inni med svarte steiner. Det finnes flere typer, og nå får vi tilbud om å smake en frukt med rosarødt kjøtt. Saftfull og nydelig på smak.
Vi får en liten regnskyll som er over nesten før vi har tatt på regntøy.
Fergetur

Kapteinen på fergen. Legg merke til batteriet.
Vi får også første kryssing av en sideelv til Mekong med ferge. Stempel fra det vietnamesiske sjøfartstilsynet viser at om enn fartøyet ser skrøpelig ut, er det fullt sjødyktig. Her i Vietnam er det også påbudt med redningsvester til alle, noe vi så gjentatte ganger underveis.
Fergen har batteriet i en gammel plastkanne, og sykkelkjede til drivakslingen. Rampen er sveiset sammen av armeringsjern, mens dekket er av tre. Det tar bare noen minutter å krysse elven, eventyret har begynt.
Seks mil første dagen
Dagsetapper på turen er lagt opp til mellom 20 til 40 kilometer før lunsj, og mellom 10 og 40 kilometer etter lunsj. De fleste steder blir vi plukket opp av bilen vår etter endt etappe og kjørt til lunsj, for å bli kjørt til neste startpunkt. Dette rett og slett for at vi skal slippe å sykle i tett og vill trafikk.

Det er utrolig sympatisk med kafeene ettervern dom har hengekøyer til fri avbenyttelse.
Første dag klokker vi inn 60 kilometer på sykkelsetet. Det ble en tidlig kveld.
Bananøy
Guiden vår, Happy, er selv fra Mekong, og er et oppkomme av informasjon om landsbylivet og ville vekster vi ser på vår vei. Dag to kaller jeg kokos-dagen inni meg. For her sykler vi mellom kokosplantasjer, og lærer om alt hva de bruker kokospalmer til. En ting er selve nøtten som det lages kokosmelk av. Både innerskallet og ytterskallet brukes. Ytterskallet blir delt og kardet til en slags ull som de lager tau eller matter av (sisal). Resten samles og blir gjødsel. Bladene brukes blant annet til å lage sopelimer. Og de kokosskallene som ikke blir til sisal, brennes til kull. Her snakker vi nyttevekst!
Deler av dagen sykler vi på en øy i Mekong kjent for bananplantasjer og rekefarmer. Her er betongstiene glatte som is, så litt knall og fall får vi, men ingenting alvorlig.
Ingen turister
Happy stopper ofte for å vise oss noe. Vi lærer om folkene langs Mekong som er en blanding av khmer, folkegruppen som bor i Kambodsja, kinesere og vietnamesere. De har bodd side om side i 350 år. Vi lærer om fransk kolonitid og overraskende nok, vi lærer mer om krigen mot Røde Khmer som i tillegg til terrorregimet i Kambodsja, også prøvde å legge Mekong under seg, enn vi lærte om krigen mot USA. Vi kaller det Vietnamkrigen her hjemme, de kaller det motstandskampen mot USA.

En frisørsalong vi passerte.
Vi er nå kommet så langt inn i Mekong-deltaet at turister er sjeldent. Ungene roper hallo til oss, og selv godt voksne ser opp og smiler når vi kommer syklende.
All inclusive
De siste par årene har all inclusive blitt veldig populært. Vår sykkeltur er en form for all inclusive. For i tillegg til guide og sykkel, innbefatter prisen også sjåfør og bil, overnatting og alle måltider. Vi betaler bare for drikke til maten. Vann, frukt og våtservietter får vi også.

Lokalene er enkle, men vietnamesisk mat er veldig godt. Og alle restauranter har wifi. Her venter Ernst på nudelsuppe, pho.
Overnattingen er for det meste på hoteller inne i byene, dit sjåføren kjører oss etter ettermiddagsøkta. Men første dag overnatter vi på et Home stay, altså privat. Det var utrolig flott, der vertinnen vartet opp med morsomme historier fra familiens liv og holdt kokkekurs for å lære oss å lage kokospannekaker. En delikatesse!
Hoteller i den ikke turistifiserte delen av Mekong er ikke det beste du kan tenke deg, men greit nok, med unntak av en kveld der vi kom til et rom der avklipte negler etter forrige gjest lå igjen i hylla over sengen og sengetøyet trolig ikke var skiftet. Det ble ekstraarbeid på hotellpersonalet den kvelden.
Fra kyst til grense

I regntiden flommer elven over, det gjør Mekong-deltatt så frodig. Her er vi i en skog med tepper av vannplanter dekker elven.
Etter å ha overnattet i Rach Gia som syder og koker på grunn av en nasjonal helt som døde denne dagen, bærer det mot den kambodsjanske grensen. Happy tar oss med til et skogsområde som grenser til Kambodsja. Dette området tilhører hæren, men er nå fredet. Vi er der i flomsesongen, stier er lagt under vann og vi blit tatt i båt ut i et fascinerende landskap av vannplanter, trær og et yrende fugleliv.
Med Mekong-deltaet som scene blir det mye båtliv. Vi besøker flytende landsbyer, muslimske minoriteter på en øy og det største flytende markedet i Mekong. Dette markedet er fullstendig organisert på selve elven. De store båtene henter varene sine hos bøndene langs Mekong-deltaet i områder der det ikke er bilvei (men der vi syklet). Mindre båter kjøper fra de store for å selge på markedet. En bambusstang står på hver båt, og det de selger henger fra toppen av stanga. Akkurat nå er det mye søtpoteter og tapioka.
Elskeren

Litt romantikk når vi er i huset det «elskeren» bodde.
Så er det tid for litt fransk romanse, litt het elskov mellom en voksen mann og en ung uskyldig fransk skolepike. Vi snakker om romanen «Elskeren» av Marguerite Duras, som ble filmatisert i 1992. I Sa Dec står huset der Duras ‘elsker bodde, et gammelt kinesisk hus fra 1600 tallet. Filmen er forresten forbudt i Vietnam i original form på grunn av mye nakenhet, men guiden vår forteller at du kan overnatte i villaen og se filmen for 50 dollar om du vil. Jeg er usikker på om det er den vietnamesiske 20 minutters versjonen eller originalen hun tilbyr oss.
Utstyr

Sykkelskjorte, sykkelshorts og hansker, gjerne uten fingre er greit utstyr. Pluss solkrem og regnjakke.
Det er i grunnen ikke så mye utstyr du trenger for denne typen sykkeltur. Jeg vil anbefale sykkelshorts og teknisk t-skjorte eller sykkelskjorte samt sykkelhansker. Teknisk tøy har den fordelen at det tørker fort, både hvis du svetter eller det regner. Vi valgte å skylle opp treningstøyet etter dagens økt. Det var stort sett tørt til neste dags sykling.
Vi hadde i tillegg med oss en veske til å ha på styret. Her hadde vi plass til mobiltelefon, klokke og lommebok. I ryggsekken hadde vi regnjakke, trekk til sykkelhjelmen og førstehjelpsutstyr. Pluss solkrem med høy skolfaktor. Vi brukte solfaktor 30, men det er individuelt.
Vår guide hadde med reservedeler og førstehjelpsutstyr.
Kontaktadresse
Når bør du fra på sykkeltur til Vietnam? Det er regntid fra slutten på mai til slutten av september. Du kan risikere mye regn, men også mye sol. Vi var heldig, regntøyet var bare på én dag, pluss at det regnet et par kvelder når vi var ferdig med syklingen. Stort sett lå temperaturen på 30 til 32 grader. I februar og mars kan det bli 40 grader i Mekong.
Vietnam er et langt land med mye fjell. Skal du sykle i Vietnam i den varmeste årstiden kan områder lengere nord være bedre. I Mekong-deltaet syklet vi bare i flatt terreng, eneste bakker var noen bruer som buet oppover.

Ikke alle broer egnet seg til å sykle over. Her er gemal Ernst på vei over.
Sju dager Tour de Mekong ble 340 kilometer tilbakelagt på sykkel. En fantastisk tur. Vi drar gjerne tilbake til Vietnam for sykkeltur.

Bare hunden var hjemme i denne husbåten i den flytende landsbyen.
Kontakt til Indochina Holidays Travel: indochinaholidaystravel.com eller sales@indochinaholidaystravel.com. Vi booket tur med tommy@indochinaholidaystravel.com.
Vår guide het Phuc Le. Han har kontaktinformasjon: letanphuc87@gmail.com.
Sykkelrute
Dag 1: Saigon til Tra Vinh.
Dag 2: Tra Vinh – Sic Trang – Bac Lieu.
Dag 3: Bac Lieu – Vi Thanh – Rach Gia.
Dag 4: Rach Gia – Oc Eo – Tri Ton – Chau Doc.
Dag 5: Chau Doc – Cho Moi – Cao Lanh.
Dag 6: Cao Lanh – Sadec – Can Tho.
Dag 7: Can Tho – Vinh Long – Saigon.