Reis med tog i Portugal

Helt uten tanke på flyskam-debatten bestemte vi oss for å bruke tog når vi skulle se Portugal i sommer. Det viste seg å være en god ide. Vi reiste Portugal på langs på en bekvem og behagelig måte.

Undertegnede smaker portvin.

Når vi så parkeringsforholdene for leiebiler i Porto var vi enda gladere for at vi valgte tog som fremkomstmiddel internt i Portugal. Behageligere er det også å nyte vin og varm lunsj på plassene våre av en smilende servitør. Tog er lurt, sa vi til hverandre. At toget tok oss fra hovedstaden på under tre timer er også et pluss. Men i 200 kilometer i timen må du holde på vinglasset.

Eat like a local

A6F52192-9968-4D01-BB73-35D480D87BB5 (1)

I Sandemanns portvinskjeller.

Porto er Portugals nest største by og portvinens hovedstad. Litt ukjent med portvinens hemmeligheter annet enn det vi kunne lese i reiseguiden på toget bestemte vi oss for å ta en skikkelig turist-smaketur til en portvinskjeller. Sandeman ble valget. Her var det lite lokal vinbonde og personlig engasjement i vinproduksjonen og mer industri. Men vinen var god og så fikk vi i tillegg fylt på med litt kunnskap. Portvin kommer grovt sett i tre kategorier, Ruby, TAWNY og hvit, der Ruby modnes på store tanker der oksygen ikke kommer til, TAWNY modnes på eikefat og hvit er hvit portvin, deilig leskende i sommervarmen, men selvsagt søtere enn hvitvin.

I Porto dro vi ut med Isa som har startet guidede mat og vinturer i Porto. Du finner henne på eat_like_a_local_porto på instagram. For 50 euro får du en fantastisk matopplevelse i Porto. Det hele starter med pastel de nata, selvsagt på Isas favorittkafe og fortsatte med tapas, vin, brød, sardiner og mye, mye, mer. Turen ble avrundet hos en hyggelig vinhandler som lot oss smake noen utsøkte viner. Isa er både en kunnskapsrik og personlig guide. For henne er 30 år gammel TAWNY rett og slett smaken av jul!

Etter vi har kommet hjem ser jeg stadig nye grupper på Instagram som får nyte godt av Isas kunnskaper. Det er som tennene løper i vann.

Bokhandel

IMG_4102

Bokhandelen Lello må du besøke i Porto

Tross uendelige køer er bokhandelen Lello virkelig verdt et besøk. Du kan bestille billetter på nett, eller velge å komme seint på ettermiddagen like før stengetid. Da er det overkommelig med kø. Eller du kjøper egentlig ikke «billett», du betaler for en bok for å få komme inn, men det er valgfritt om du vil ta med deg boken.

Lello er en fantastisk butikk, med bøker fra gulv til tak, blyglassvinduer og en vakker trapp midt i lokalet. Tross mye trengsel, ta deg tid til å se på bøkene som befinner seg i butikken. Mange av dem er estetiske nytelser. Ikke rart at JK Rawlins fikk inspirasjon og skrev deler av Harry Potter-bøkene i denne butikken.

Pinhao

IMG_4132

Togstasjonen i Pinhao

Bortskjemt med hurtigtoget fra Lisboa, var toget fra Porto til Pinhao alt annet enn hurtig der det sneglet seg innover dalen med utsyn over elven Douro. Landskapet i Dourodalen er på UNESCOs verdensarvliste for sine vakre vinrankekledte åser. Og visst er det vakkert, og hadde vi hatt tid skulle vi utforsket mer av dalen.

I Pinhao er det begrenset med shoppingmuligheter og noen få restauranter langs hovedgata. Mye tradisjonell mat, her er det både kokt kål og blodpudding. Derimot er det gode muligheter for fotturer, med innlagt stopp hos portvinsbønder. En båttur på elven er også noe å få med seg.

Lisboa

Togturen fra Pinhao til Lisboa ble litt vel spennende for vår del. Togbyttet er utenfor Porto, og mens lokaltoget sneglet seg gjennom Duorodalen innser vi at det kan bli problemer med å rekke toget sørover til Lisboa. Vi fikk heldigvis byttet til neste tog uten ekstra kostnader i appen til Portugals VY, CP,https://www.cp.pt/). Men i det vi ruller inn på stasjonen skjønner vi at toget til Lisboa sto og ventet. Det er ikke alltid tilfelle.

Med nydelig lunsj i magen entret vi toget til Lisboa. Og raskt kom servitøren for å tilby oss forfriskninger. Det er jammen det beste med å reise med tog, å kunne lese, kikke på naturen og nyte et glass vin.

Både i Porto og i Lisboa er togstasjonen for regiontogene utenfor bysentrum. Det betyr at du må ta et mate-tog fra sentrum og ut til togstasjonen. Vær derfor oppmerksom på stasjonsnavnene, for eksempel heter togstasjonen i selve Porto by, Sao Bento, mens de fleste regiontogene går fra Campanha. Ta mate-toget fra Sao Bento til Campanha, det er godt merket.

I Lisboa er det fire togstasjoner. Kommer du med fly til Lisboa og skal med tog til Porto trenger du bare å ta metroen et par stopp til Oriente, der regiontogene nordover går.

2 kommentarer om “Reis med tog i Portugal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s