Halve Norge på langs

Bilde av fot på dyne og utsikt med midnattsol

Utsikt fra sengen på hytta på Manshausen på Helgeland.

Så gjorde vi som tusenvis av andre nordmenn i år. Vi tok landeveien fatt halve Norge rundt i slutten av juni. Med elbil og hund kunne det blitt riktig så utfordrende. Det viste seg at det verken var bil eller hund som var utfordrende, men at Norge var uforberedt på at nordmenn skulle feriere i eget land i år.

Rød bil i fergekø

Elbil er ikke noe problem, men det kan fergekøer være. Spesielt når de kjører vinterruter midt på sommeren.

For hva møtte oss på vår vei? Jo stengte turistattraksjoner og uendelige fergekøer. Vel, vi syntes fergekøen Bodø – Moskenes var forferdelig lang. Vel hjemme i Oslo igjen leser jeg om familien som måtte overnatte i bilen for å komme med. Riktignok ikke samme fergestrekning, men det virker som om samferdselsmyndighetene ikke har tenkt på at nordmenn på ferie i Norge nok kommer med bil og ikke fly eller cruisebåt som de utenlandske turistene, og at sommerferien starter tidligere for nordmenn.

Skryt til hotell

Men starten på ferien var helt fantastisk. Vi trillet opp til hotell Britannia og ble møtt av stramme karer i uniform som ønsket velkommen, hjalp til med bagasjen og tok hånd om parkering av bilen. Dagen etter sto bilen fulladet ved utgangen. Snakk om service! Riktignok koster slik service noe, men det er deilig å kose seg litt når en er på tur.

Enda bedre var det at hotellet ønsket vår Berner sennen velkommen. Vi hadde bestilt hunderom på forhånd og ble møtt av egen hundeskål med tyggebein når vi kom på rommet.

img_9207

Tosca sitter i baksetet i sikkerhetsbelte. Her har hun fin utsikt.

Til tross for Michelin-stjerner og oppussing i milliardklassen, Hotel Britannia i Trondheim har noen av de hyggeligste ansatte du kan møte! I tillegg til fantastiske senger og god mat. Virkelig verdt et besøk. Og når vi kvelden etter sjekket inn i campinghytta i Mosjøen kunne vi virkelig kjenne på at hotelloppholdet var verdt hver eneste krone.

Campinghytte i Mosjøen er den rake motsetningen. Temperatur inne i hytten ved ankomst: 50 grader. I tillegg var det slitne møbler, et bad som har sett bedre dager og vi fikk re opp sengene selv. Og bordet på terrassen var inngrodd av møkk. Alt til den nette sum av 1800 kroner for en natt. Det ble med den ene overnattingen på campingplass denne ferien.

Hovedattraksjonen i Trondheim er Nidarosdomen. Vi kom til Trondheim tidlig en lørdag ettermiddag og skulle videre dagen etter. Nidarosdomen stengte tidlig på lørdager og åpnet ikke før klokken 13 på søndager. Ikke mye tilrettelegging for turister som vil oppleve sitt eget land denne korona-sommeren 2020.

Fjern skiltet av Den gyldne omvei!

Med medbragt kjølebag til kulinariske godsaker vi kan kjøpe på veien var skuffelsen stor når Den gyldne omvei viste seg å være stengt på søndager. Den gyldne omvei går gjennom Inderøyas vakre landskap i Trøndelag og byr på lokalmat og kulturopplevelser. En sjekk på åpningstider viste at på søndager var ingenting åpent. Der røyk nok en turistattraksjon!

Nå skulle jeg vel ha tenkt på slitne bønder midt i våronna som trengte søndagsfri. Men jeg klarer ikke fri meg fra å undres over de tapte mulighetene som søndagsstengt midt i turistsesongen er.

På vår vei langs E6 i det nordlige Trøndelag så vi utallige hvite skilt med brun tekst som viste til Den gyldne omvei. God på markedsføring er de, men gjennomføring?

Museum stengt

Fra glovarm campinghytte i Mosjøen kom vi til Nesna. Stedet som har utdannet så mange lærere. Barndomsminnene om nesnalobben, de varme lette vinterskoene som vi var utstyrt med i hele oppveksten, strømmet på i det vi kjører i land fra fergekaia. Ville vi finne spor av barndommen her? Nei, museet er bare åpent onsdag til lørdag. Samme åpningstid som Vinmonopolet i Nesna, for øvrig. Og den lokale Coop-butikken hadde ingen vintersko på tilbud. Ikke lager de nesnalobben lenger i Nesna heller.

Vakre Helgelandskysten

img_9655

Så mye fin natur vi har i Norge!

Men heldigvis byr Norgesferie også på sine «Kodak moment». Vi fant våre på Helgelandskysten. Med hvite strender, fjell med snø på toppen, grønne lier og vakre blomster. Og det kunne vi trenge, for litt lengere nord ventet fergekøene.

Det er eksotisk å måtte ta på solbriller på grunn av midnattssola inne i hytta når vi skulle legge oss i Børge Ouslands paradis på Manshausen i Steigen.

Når du er på ferie og kjører langt er det ikke alltid du vet hvilken ferge du kan ta videre. Men da vi ringte dagen før vi skulle over Vestfjorden til Lofoten, var det ikke mulig å reservere plass på fergen. Det er bare 40 prosent av plassene som kan forhåndsreserveres. Derfor kjørte vi grytidlig avgårde fra Meløy kommune og beregnet god margin til avgang. To timer før avgang sto vi klar på fergekaia i Bodø. Og to timer senere så vi fergen seile uten oss. Nye fire timer ventet. Fergekaien i Bodø må være Norges kjedeligste plass. Spesielt når svetten siler og fergeselskapet fortsatt opererer med vinterruter den 1. juli!

Kokken har gått hjem

Seks timer i fergekø og fire timers fergereise og vi så endelig Lofoten i det fjerne. «Lofotværingan» har tatt imot turister før, både de som snakker norsk og de som snakker «utenlandsk». Her var museer og gallerier åpent om det var hverdag som helg. Til og med Lofoten gårdsysteri, som egentlig fortsatt holdt korona-stengt, åpnet butikken til en lokalmathungrig turist. Dermed fikk jeg sikret meg den nydelige chevren «sommersnø».

Vel utenfor Lofoten igjen begynte vi å le når hotellet i Lødingen ikke kunne servere middag «ennå». De visste ikke helt når. Snart, når kokken kom tilbake, var beskjeden. Samme hotellet mente det ikke var mulig å servere frokost før klokken 10. Etter litt diskusjon klarte de å diske opp med frokost til klokken 9.

Kravstore nordmenn

Reiselivsnæringen i Norge har sommeren 2020 på å vise seg frem for kravstore nordmenn på ferie. Kan Norge være et alternativ til Granca og Aya Napa? Jeg mener det så absolutt. Men vi har en lang vei å gå når det gjelder service og tilrettelegging for individuelle reisende.

Ferie i Norge i 2020 er vassen kinakål og endeløse fergekøer, og heldigvis også Helgelandskysten og hotell Britannia.

Denne artikkelen var publisert i Dagbladet 18. juli 2020

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s