Reisefeberalarm! Ferien er bestilt

Reisadalen – sommerens reisemål! Kombinert fottur og kanotur. (Foto: Reisastua Lodge)

Da var ferieturen for sommeren bestilt. Å, hvor jeg gleder meg. Jeg har reisefeber, allerede i januar. Til sommeren skal vi gå Nordkalottruten fra Kautokeino ned Reisadalen og padle i kano gjennom nasjonalparken.

At sol og strand byttes ut med opplevelser i ferien er blitt mer og mer vanlig. Ofte har vi kombinert aktivitet med noen dager sol- og badeferie. Men nå blir det villmarkscamp og naturopplevelser. Og best av alt, vi slipper å organisere noe som helst. I år har Up Norway fått oppdraget med å sette sammen en tur som tilfredsstiller halvslappe koronakropper med natur og eventyrlige opplevelser.

Vi har drømt om syden. Men om vi er vaksinert når ferien begynner og myndighetene sier tut og kjør for charterturer, det er fortsatt usikkert. Koronaen har vist deg uforutsigbar. Og kanskje skal vi fortsatt være forsiktige med å reise i Europa når sommeren kommer. Men det er ingen grunn til å henge med hodet. Ferietur blir det, i Norge. Og jeg tror vi kommer til å ha en tur vi kommer til å huske, lenge.

Reisa nasjonalpark

Reisadalen byr på flere fantastiske fosser. Dette er Mollisfoss. (Foto: Reisastua)

Reisa nasjonalpark ligger i Nord-Troms og grenser til Finnmark og Finland. Nasjonalparken ble opprettet i 1986 og byr på vakker natur langs Reisaelva med flere spektakulære fosser.

Jeg har sett bilder av nasjonalparken og tenkt at dette er en tur jeg kunne tenke meg å gå. Men utfordringen med å organisere alt det praktiske har hittil stoppet meg. Derfor er det helt genialt å få hjelp av Up Norway. Slik turen er lagt opp nå, trenger vi bare bære med oss middag for en dag, resten er organisert.

Starten

Helleristningene i Alta er noe du bør få med deg når du er i Finnmark.

Turen starter i Alta. Her foreslår Up Norway at vi legger inn et besøk på Alta Museum og det fantastiske helleristingsfeltet. Helleristningene er på UNESCOs verdensarv-liste, så dette er noe alle bør få med seg. Men siden jeg har besøkt museet tidligere kommer vi ikke til å bruke tid på det denne gang.

Juhls sølvsmie i Kautokeino er verdt et besøk, både på grunn av arkitekturen, utstilling av gamle samiske gjenstander og ikke minst nydelige sølvsmykker.

Fra Alta blir vi kjørt til Kautokeino. Her er et besøk hos Juhls noe du må få med deg. Juhls sølvsmie har en fantastisk samling av samiske drakter, komser og smykker. Bygningene er noe helt for seg selv og du kan også se sølvsmeder i arbeid med søljer og egendesignede smykker.

Middagen blir på Thon hotell Kautokeino.

Dag 2

Vi blir hentet på hotellet og kjørt i bil frem til starten av fotturen. Første dag skal vi gå ti kilometer før vi kommer til Mikkel Nilut Camp der vi får middag, frokost og smører med oss lunsj. Denne dagen er det viddevandring.

Dag 3 – lengste etappe

I dag er det ca. 25 kilometer vandring fra Mikkel Nilut Camp til Nedrefosshytta. Vi skal krysse mange elver, flere elver må vi vade over og det er mye myr og krattskog. I dag skal vi passere Imofossen, merket med severdighet på kartet, og som ser helt fantastisk ut på bildene vi finner på nettet. En lang etappe, men dette blir bra.

Middagen vi har båret med oss. Forhåpentligvis har vi lurt med oss en flaske vin også.

Dag 4 – vi starter padlingen

Vi er vant med kano, men mest på stille innsjøer, derfor velger vi guide når vi skal padle Reisaelva.

Nå er det slutt på vandringen. Vi skal padle kano. Reisaelva har en del stryk, derfor står det på listen fra Up Norway at vi må pakke med oss søppelsekker for å sikre bagasjen om vi skulle kantre. Kanoene er kjørt opp på forhånd, og her venter også en turguide. Det er frivillig med guide, men siden vi padler mest kano på rolige fjellvann, pluss at det er spennende å reise med en som kan historien og vet hvor de beste fotomotivene befinner seg, har vi valgt å ha med turguide på padledelen av turen.

Mollisfoss med sitt fall å 269 meter er bare tilgjengelig med elvebåt eller kano. (Foto: Reisastua)

Vi skal padle cirka tre timer til Siemmahytta og passere Mollisfossen, Nord-Europas høyeste fossefall med sine 269 meter. Den ser helt spektakulær ut på bilder, så dette gleder jeg meg til. Fossen er bare tilgjengelig med elvebåt eller kano! Jeg tipper guiden har tips til hvor vi får de fineste bildene av fossen.

Det beste med turguiden er at han eller hun tar med seg mat, slik at vi slipper å bære mer enn nødvendig.

Dag 5 – siste dag med padling

Reisastua Lodge ligger naturskjønt til ved Reisaelva.

I dag skal vi padle gjennom flere stryk. Turen tar cirka tre timer. Vi avslutter padledelen av turen i Saraelv. Her blir vi hentet med bil og fraktet til Reisastua Lodge. På Reisastua venter festmiddag og jaccuzzi for støle armer og bein

Dag 6 – ørnesafari

Nå skal vi oppleve kysten med rib og ørnesafari. Kanskje vi til og med drar på besøk til kjenninger i området?

Dag 7 – hjemreise

Sju dager på tur og det er klart for hjemreise til Oslo. For en tur dette skal bli! Slutten av juli og tidlig august er det lite mygg og ofte også godt vær. Men hvem vet?

Jeg har skrevet om Up Norway tidligere. Her er artikkelen: https://reiseruud.com/2020/08/07/kor-ska-vi-reis-hen/#more-905

Torunn Tronsvang i Up Norway finner du her:  upnorway.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s