Hva er best av charter eller ordne ferien selv?

Cefalú en time med tog fra Palermo har noen av de fineste strendene på Sicilia.

Mange synes charterreise er en enkel måte å reise på ferie. Alt klappet og klart, og med all inclusive trenger du ikke bekymre deg for noe. Eller? Vi sjekket to uker på Sicilia med et charterselskap og sparte tusenvis på å ordne reisen selv. Men når det gjelder kompliserte reiser tyr også vi til reisespesialistene.


I år skulle vi, to voksne, ha en ukomplisert ferie med garantert sol og avslapning. Vi er erfarne reisende, men tenkte at charterselskapene kan være et greit utgangspunkt. To uker med sol og strand var ønsket, vi ville ha to uker total avslapning. Etterhvert snevret vi oss inn til at vi ville til Sicilia.

Tidspunktet var gitt, når flyttelasset fra hus til leilighet var vel i hus. Det betydde også ferie i skolens ferie, noe som vi erfaringsmessig vet er dyrere. Men at chartertur i to uker for to til Sicilia kostet godt over 40 000 kroner var noe i overkant av hva vi forventet oss. 3-0 til ordne selv, for den formidable prisforskjellen.

Løsningen i år ble rutefly med SAS direkte fra Oslo til Palermo, 4 500 kroner pr. person og overnatting ordnet gjennom Airbnb. SAS har riktignok satt avreisetidspunktet på Sicilia-flyet til chartertid, det vil si grytidlig søndag morgen, nærmere bestemt klokken seks. Men erfaringsmessig er flytiden på charterturer minst like ugunstige som vårt seksfly til Palermo, så drosjekostnadene hadde vi fått, uansett om vi valgte charter eller ordne selv.

Airbnb

Vår Airbnb-leilighet ligger i gamlebyen, noe som er et stort pluss. Turisthotellene ligger et stykke utenfor byen.

Vi blinket oss raskt ut Celalù på Sicilia. Byen har fine strender, er en levende by med en sjarmerende gamleby og bare en time med tog fra Palermo. Charterhotellene ligger riktignok ved sjøen, men det er en drøy halvtime å spasere inn til byen fra turisthotellene. 4-0 til «ordne selv» for langt bedre beliggenhet. 

Valget vårt var Airbnb. Vi har selv vært verter på Airbnb, og dermed gode til å lese hva som er inkludert, innsjekkingstidspunkter og lignende. Vår leilighet lå i gamlebyen i første rekke ved sjøen. 50 meter fra offentlig strand den ene veien og 75 meter til en annen strand den andre veien. Legg til at balkongen gir panoramautsikt til spektakulære solnedganger, så er det lett å skjønne at vi valgte denne. Leiligheten er i tillegg utstyrt med nye moderne møbler, vaskemaskin, juicepresse, god seng og et lekkert bad.

Pris for herligheten er 14 000 kroner for to uker.

Vi sparer altså over 20 000 kroner på reise og opphold ved å orde selv framfor charter.

Til og fra flyplassen

Det fine med charter er den bekymringsfrie transporten til og fra flyplassen. Men en ting er å bli hentet med buss, jeg husker ennå den uendelig lange bussturen innom alle hotellene før vi endelig kom til vårt hotell, sist jeg reiste på charterferie. Så hvis du er litt bereist finner du raskt frem til buss og togtilbudet fra din flyplass selv. Poeng til både charter og ”ordne selv”, 5 – 1.

Fra flyplassen i Palermo går det buss inn til Palermo og togstasjonen hvert kvarter. Billett må kjøpes i luke inne på flyplassen eller via app på telefonen. Hvis du ikke har kjøpt billett må du vente til alle med billett har gått om bord. Er det ledige seter igjen da, får du være med.

Konklusjon

Er det slutten for charterturismen? Dette et solnedgangen sett fra vår terrasse. 

I tillegg til Airbnb er det flere andre selskaper som leier ut ferieleiligheter, eller hotellrom. Vi har alltid brukt se store selskapene som booking.com, Expedia, hotels.com og lignende og aldri opplevd problemer. Vi har også leid feriehus gjennom tjenester som ownersdirect.com og heller ikke der har vi opplevd problemer. Og da hoppet vi bukk over alle gode råd om å betale for huset med kredittkort og sendt pengene direkte til eieren. Det gikk bra det også! Flaks? Sikkert, pluss at vi sjekket med andre som hadde leid huset og ga gode referanser.

Selv om vi foretrekker å ordne reise selv, overlot vi til Paradisreiser.no å lage drømmereisen når vi skal feire min mors 75-års dag i Sør-Afrika til neste år.

Men konklusjonen er ordne selv vs charter: 5 – 1

En kommentar om “Hva er best av charter eller ordne ferien selv?

  1. Hei
    Interessant innlegg det der. Selv bruker vi så godt som aldri reisebyråer når vi ordner og planlegger reiser med vår familie på seks. Og vi reiser langt og rundt omkring (som du kan se på bloggen min). Det må såklart nevnes at jeg er ekstremt opptatt av reising og stortrives med å legge opp reiser, søke flybilletter og hoteller m.m.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s