Sicilia – nærmere månen kommer du ikke

Panoramabilde av Etna, tatt fra foten av den høyeste toppen.

Panoramabilde av Etna, tatt fra foten av den høyeste toppen.

Landskapet på toppen av vulkanen Etna er helt uten vegetasjon, bare lavastein i ulike sjatteringer av svart-brunt og grått. Jeg innbiller meg at månens overlate må se slik ut. Fascinerende goldt, men på Etna løfter varme vinder de skjønneste sommerfugler opp til den visse død, for det går ingen kalde vinder ned til kysten.

Etna regnes som en av de mest aktive vulkanene i verden, og slipper stadig ut giftige svovelskyer og har også jevnlige utbrudd med lava.

Etna regnes som en av de mest aktive vulkanene i verden, og slipper stadig ut giftige svovelskyer og har også jevnlige utbrudd med lava.

Vulkanen Etna kan sees fra nesten hele den italienske øya. Fra toppen kommer det jevnlig skyer av svoveldamp, og relativt ofte har den ulike små utbrudd og nye kratre oppstår. Det anbefales å dra med guide mot toppen, noe vi valgte.

God restaurant

Taubane

Taubanen tar deg opp til 2 500 meters høyde hvor du enten kan gå til fots eller ta spesialbusser de siste 500 høydemetrene.

Det er altså tre måter å komme til toppen av Etna. Først må du ta bil eller buss opp til Sapienza på 1910 meter. Her er det mulig å overnatte. Restauranten på hotellet var faktisk forbausende bra. Turen opp går på smale veier med mange svinger mellom vingårder og små landsbyer, lavajorden regnes som svært rik på næringsstoffer. Enkelte steder har lava begravet hus eller lagt et svart steinteppe over vegetasjonen.

Der bilveien slutter kan du ta gondolen videre opp til 2 500 meters høyde. Om vinteren er dette et vintersportssted, men på sommeren frakter de små gondolene turister på vulkantur til toppen. Turen er såpass luftig at jeg ikke ville anbefalt den til folk med sterk høydeskrekk.

Fra den lille gondolen kikker vi ut over et landskap av lava og tuer av de skjønneste blomster. Mulig skjønnheten kommer av kontrasten til den golde svarte lavaen.

Kjølig på toppen

En fordel med vulkantur er at temperaturen faller ganske mye når vi nærmer oss toppen. Og det var egentlig deilig. For vi reiste fra 35 grader nede ved sjøen. Vindjakke er absolutt påkrevd, pluss gode sko. Utlendinger har en tendens til å bruke megastore fjellsko bare de skal gå på en gruslagt sti. Så også her. Du kan faktisk leie både fjellsko og vindjakke der gondolen stopper, men det trenger du ikke. Det går helt fint å bruke vanlige fritidssko/joggesko.

Når du kjøper billett til gondolen må du velge fottur eller buss til toppen, begge med guide. Det er relativt lett terreng å gå i, i alle fall på stiene, i den løse lavaen er det mer utfordrende. Men det er bra med stigning hele veien. Og du skal fra 2 500 meter til 3 000 meters høyde. Regn med å bli andpusten!

Skadet i utbrudd

Blomster i karrig landskap.

Blommstertuer i traseen for taubanen. I bunnen ser vi starten på taubanen på 1 910 meter.

Etna er regnet som den mest aktive vulkanen i verden. Senest 16. mars 2017 ble 16 personer skadet når varm lava traff kald snø og sendte lavaklumper over et TV-team som filmet på vulkanen. Derfor bør du ikke dra mot vulkanen uten guide.

Vi valgte den litt mer bedagelige bussen til toppen. Bussene har gigahjul for å kunne kjøre i lavaen. Ved foten av den aktive vulkanen stopper bussene og erfarne guide tar deg på fottur rundt gamle krater og noen nye kratre. Du kan ikke gå helt til toppen på grunn av giftige gasser.

At Etna er en aktiv vulkan fikk vi se med egne øye på denne turen. Flere ganger veltet det gulbrun røyk opp fra den ene av de to kraterne som er aktive. Vi gikk også rundt et mindre krater som oppsto for bare noen måneder side. Enkelte steder slipper varm damp ut.

Lys sommerfugl mot lavastein.

Sommerfugl i lysegulgrønn farge i lavalandskapet.

Og det er her vi ser de skjønne sommerfuglene. De flyr rundt mellom lavaen. Her finnes ikke mat i form av nektar eller vann, så for de skjønne skapningene venter den visse død. Noen steder ser vi røde marihønene med svarte prikker, heller ikke de kan overleve i steinørkenen.

Anbefales

Er du på ferie på Sicilia anbefaler jeg tur til Etna, vi synes det var et kjølig avbrekk etter dager med 35-36 varmegrader ved kyste, naturen er fascinerende og det er en relativt billig utflukt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s