Søndag går turen til Myanmar, tidligere Burma. Denne gangen er det jobbreise. Men like fullt er det to viktige forberedelser som må være på plass når du skal til land som Myanmar: nemlig pass og piller.
Det er dumt å slurve med malariapiller i land som Myanmar. Utenriksdepartementet har veldig gode informasjonssider om ulike land, www.landsider.no. Her finner du nyttig reiseinformasjon på norsk for det viktigste å vite om et land, som sikkerhet, helse og geografi. Og for Myanmar er advarselen på Landinfo om et svært dårlig helsestell nok til at malariapillene er i hus. Malarone har jeg spist en rekke ganger, dette er tabletter som jeg aldri har opplevd noen bivirkninger med. Noen av de eldre typene malaria-tabletter kunne gi lysskyhet, hallusinasjoner eller diare.
Da jeg skulle innom legen for en vaksinesjekk, fikk jeg høre om nettstedet minevaksiner.no. Nå er det slutt på helsekort for barn og den gule vaksinasjonsboken for voksne. En god nyhet. Jeg har ikke mindre enn to vaksinasjonsbøker, nettopp fordi jeg ikke alltid finner boken når vaksinene skal på plass. Nå slipper jeg det. Det er bare å logge seg på med bank id, så finner du all informasjon om når de ulike vaksinene etter 2011 ble satt.
På reiser til land i Asia er det viktig å friske opp vaksiner mot polio, stivkrampe, difteri og tuberkulose, pluss Hepatitt A. De nye vaksinene mot Hepatitt A gir etter to doser livslang immunitet. Det kan virke noe kostbart der og da, men det kan være kronene som avgjør om du overlever reisen. Ikke at Hepatitt A i utgangspunktet er dødelig, men i land der helsevesenet er så dårlig som i Myanmar, bør du ikke ta sjansen. Derimot melder Landinfo at Myanmar har en svært høy forekomst av tuberkulose og hiv, og at ved alvorlig sykdom bør man evakuere landet, fremfor å motta behandling der. Heldigvis pleier magen min å samarbeide greit på slike turer, men pakken med Imodium mot diare er innkjøpt allerede, sammen med myggspray. For den beste vaksine mot malaria er faktisk å unngå å bli stukket av mygg.
Pass og visum
Til denne reisen måtte jeg ha nytt pass. Mange land krever, ved innreise til landet, at passet har en gjenværende gyldighetstid på seks måneder. Er du i tvil, er rådet å heller bytte passet en måned for tidlig, enn å bli nektet innreise.
Til Myanmar må norske statsborgere ha visum, med mindre du ikke reiser på forretningsreise. Reglene for forretningsreise var så kompliserte, med stemplet invitasjonsbrev, at vi bestemte oss for å overlate visumarbeidet til et profesjonelt firma i Tyskland. Et visum gjennom et profesjonelt visumfirma koster fort et par tusen kroner. Alternativt er å sende passet til Myanmars ambassade i Tyskland eller Storbritannia og vente noen uker. På nettet har jeg også sett bilde av nordmenn som har søkt visum i Myanmars ambassade i Bangkok. Det koster ikke 2000 kroner, men du må regne med tre arbeidsdager, der mesteparten av tiden går med til å stå i kø.
I senere blogginnlegg kan du lese mer om den forestående turen til Myanmar. Og selvsagt kommer det noen blogginnlegg fra reisen også. Så følg med.