Massasje som gjør godt

San Thu Lay masserer Hay Mun som ligger på massasjebenken.

San Thu Lay er elev ved skolen for blinde i Yangon. Her lærer hun å bli massør. Det er Hay Mun som blir massert.

Med presisjon blir kroppen min, punkt for punkt, massert. Nans erfarne fingre er som en konsertpianist mot ryggen. Dette er massasje som gjør godt, på mer enn en måte.

For Nan er blind. Og her i Myanmar er det få jobber for blinde. Men å være massør er en jobb som er vanlig blant blinde og sterkt svaksynte. Og Nan kan sine ting. Hun har fått opplæring i massasjeteknikker i mer enn to år, og jobber nå på en privat massasjeklinikk som heter Nagomi, i det travle Dragon-distriktet i Yangon. Nan jobber sammen med fem andre blinde og svaksynte massører.

Massasjen som Nan gjør, kalles her i Myanmar for medisinsk massasje. Her er verken olje, krystaller eller røkelse. Klientene ligger på massasjebenker. Vi har på oss vanlige klær og kroppen dekkes av et stort håndkle. Massasjeteknikken er å trykke på punkter rundt om på kroppen for å øke blodgjennomstrømmingen og løse opp spenninger.

Jeg ligger der på magen og kjenner Nans erfarne fingre mot nakken. Punkt for punkt jobber hun seg gjennom nakken. Noen steder gjør det utrolig vondt. Etterpå brer en behagelig varme seg ut i områdene som har vært under behandling.

Nan avslutter behandlingen med noen reale massasjetak over hodebunnen. Spenninger løsner og velbehaget siger på. Massasjeteknikken som Nan bruker, har jeg aldri støtt på i Norge, der det er mer vanlig å «kna» enn å «klipe» og trykke. Men jeg har opplevd lignende massasje i Kambodsja, der det også er vanlig med blinde massører.

May Khant Chit Khin, som selv er svaksynt, jobber for en organisasjon som støtter opplæring av synshemmede massører, sier de er bekymret for fremtiden. For både i Laos og Kambodsja har det kommet stadig flere seende massører, noe som gjør at det blir mindre å gjøre for alle.

To synshemmede massører i Yangon.

Nan Mya Mya San til venstre og Nan Paing Aung er begge massører.

Å bli massert av Nan gjør godt på mer enn en måte. Jeg får massasje, og Nan får jobb.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s