Mobile munker og smarte nonner

Bilde av noen munker som fotograferer.

Dagens munker er opptatt av å ta bilder når de besøker en av buddismens mest hellige steder.

Swedagon Paya er en av buddismens helligste områder, grunnlagt etter at Buddah ga to menn fra Myanmar åtte hårstrå. I dag valfarter vanlige folk for å be og turister for å ta bilder. Og munkene gjør som alle andre, tar selfie.

Inne i de mange hundre templene i Swedagon er det et mangfoldig liv. Mens vi tusler barbeint mellom templene, sitter lokale innbyggere avslappet og kikker i sin smarttelefon. Andre hviler i skyggen. Og atter andre ber og ofrer til Buddah.

Åtte dagers uke

En Buddah-figur tilbes av flere personer. I forgrunnen ligger en mann og ber.

Bønner, ris og vann ved bønnestedet for alle som er født på en tirsdag.

Rundt stupaen, den runde kuppelen, er det spesielle templer for hver ukedag. En Myanmarsk uke varer i åtte dager, det vil si de har like mange dager som vi i vesten, men onsdager er delt inn i morgen-onsdag og kvelds-onsdag. Det er dagen du er født som er den dagen du skal hedre med røkelse og blomster i templene. Og onsdager har altså to templer. I informasjonsteltene kan du få hjelp til å finne din fødselsdag.

Dekket av gull

Selve stupaen i Swedagon Paya er av pureste gull. Da vi besøket tempelet var stupaen dessverre kledt inn med stillaser for restaurering. Og i følge Lonely Planet ble gullet donert a dronning Shinsawbu som ga sin vekt i gull en gang på 1500 tallet. Det ble 40 kilo. Svigersønnen hennes ville ikke være noe verre, så han ga sin vekt i gull ganger sju, pluss konens vekt. Alt gullet ble så hamret ut til bladgull og brukt til å dekke stupaen og klokkene som hørte til. Den ene klokken forsvant noen år seinere i elven da portugiserne prøvde å røve den 30 tonn tunge klokken for å smelte den om og lage kanoner.

Gryende opprør

Bilde av porten til Aung San Suu Kyits hus.

Porten foran Aung San Suu Kyits hus i Yangon. Hun stiller til valg som president i 2015.

Swedagon i Yangon er for burmeserne det Lincoln Memorial i Washington er for amerikanerne. I Washington sto Martin Luther King på nest øverste avsats og sa: «I have a dream». Her i Yangon var det Aung San Suu Kyit som sto på plassen ved Swedagontempelet og snakket til massene. Dette var i 1988. Ang San Suu Kyit, datter av generalen som leder opprøret mot kolonimakten Storbritannia, var kommet hjem til Burma for å pleie sin mor. Hun fant et land i opprør etter at militærjuntaen hadde ledet landet med hård hånd siden 1963. Opprøret ble til demokratisk valg som ble underkjent og Aung San Suu Kyit ble satt i husarrest. Fra 1989 til 2010 satt hun 15 år i husarrest, noen kilometer unna Swedagon.

Munke-selfie

På slike hellige steder som Swedagon er det munker. Munkene er kledt i mørke røde kjortler. De unge munkene vi møter er mer opptatt av å ta bilder av seg selv og hverandre, enn å være hellige. Og i går møtte vi på fem nonner, kledt i kjortler med barbert hode. Samtlige nonner med hver sin smarttelefon. Også rundt om på gatene er smarttelefoner utbredt. Foreløpig er det Apple som ligger dårligst an, etter vår uhøytidelige meningsmåling. Her går det i Samsung og Huawei. Men på gatehjørnene er det Telenorskilt overalt, etter at Telenor vant en mobilkonsesjon.

Bilde av SwedagonPraya

Swedagon Praya i Yangon, Myanmar

På nettet og i guidebøker står det for øvrig at vestlige mobiler ikke virker i Myanmar. Det kunne vi gledelig konstatere at de gjør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s