Møte med mennesker i Myanmar

Bilde av to gutter på en trapp.

Bestevenner på blindeskolen, Han Paing Soe til venstre og Ye Min Aung.

Noen ganger tror jeg at jeg har verdens beste jobb. Tenk å få lov til å reise og møte så mange fantastiske mennesker, og endatil få betalt for det. Denne uken i Myanmar har gitt meg utrolig mange sterke opplevelser.

Det er ikke mulig å rangere mennesker, men jeg sitter fortsatt igjen med en klump i halsen over den unge, vakre jenta som vi møtte. Av hensyn til henne selv, må hun anonymiseres, selv om alle her i Myanmar som er rundt jenta, vil kjenne igjen hennes historie.

Dette er en ung jente som er helt blind. Hun går på blindeskole og viser stor fremgang i alle fag. Mot slutten av tiende klasse går det dårligere og dårligere, og hun stryker i flere fag. Her i Myanmar «dumper» elevene, og må gå om igjen. Hun er nå blitt 20 år og er plassert på et senter for blinde med tilleggshandikap. De andre som bor der har ulike former for utviklingshemninger.

Da vi møtte denne slanke jenta med halvlangt hår, kledt i tradisjonelle klær, langt skjørt og bluse, forteller hun først tiloss at hun er praktikant, og at hun skal bli lærer. Hun snakker utrolig godt engelsk, bedre enn mange av lærerne på skolen hun var elev på. Men etter hvert får vi høre at hun bor her på senteret.

Vi får det ikke til å stemme. En ung og oppegående jente med en vakker sangstemme, og så har hun en utviklingshemning. Jeg velger å spørre mer, men blir avvist med at jenta utviklet seg normalt, før hun begynte å forandre seg. Dette forklarer hennes tidligere lærer meg.

I dag følger vi opp saken. Og det viser seg at jenta har sendt et fortvilet brev til noen hun håper kan hjelpe seg. Hun vil ikke bo der! Jeg sitter med en klump i magen. Fra min tid i Redd Barna har jeg jo lært at barn som endrer adferd plutselig, kan ha vært utsatt for overgrep. Kan det ha skjedd med denne jenta? Tross alt har hun vokst opp på en internatskole. Vi står midt i et kulturelt dilemma.

Christopher

Bilde av barn i klasserom

Christoper kikker ut over klasserommet med øynene åpne.

Vi møter heldigvis mange gode historier også. Som lille Christopher som har albinisme og var plassert på bakerste benk for at han er så lyssky. Problemet var at klasserommet var lite, og lille Christopher fikk alt lyset i øynene. Vi foreslo for læreren at Christopher kunne bytte plass med en medelev, slik at han fikk sitte med ryggen til vinduet. Allerede før vi gikk ut fra klasserommet var omorganiseringen i gang. Og når vi passerte døra til Christophers klasserom like etterpå satt han med store åpne øyne og så mot klassekameratene sine, med et overrasket uttrykk i ansiktet.

Læreren

Bilde av Augusta Saw.

Augusta Saw fikk ved en feiltakelse «frøken» foran navnet sitt. Dermed ble hun hetende det.

En hel dag var vi sammen med den flotte kvinnen Naw Augusta Saw. Hun er i dag pensjonist, men har arbeidet som rektor på en skole for blinde. Augusta er av Karen-folket, men født og oppvokst i Yangon. Hun var en gang i USA. Og for å få innreise, måtte hun søke om visum. Hun fylte ut navnet pliktskyldig, og dermed ble hun hetende Frøken Augusta Saw. Naw betyr nemlig frøken, altså ugift. Men det er ikke første gang myanmarske navneskikker forvirrer. For mange år siden hadde FN en generalsekretær som het U Thant. Han omtales som det i historiebøker og aviser, men U-en betyr herr. Altså Herr Thant.

Mange flotte mennesker

Inntrykkene er sterke fra de mange besøkene vi har hatt på ulike steder der blinde og sterkt svaksynte bor og jobber. Det er så mye vi vil gjøre! Selv ønsker det myanmarske blindeforbundet at utdanning for blinde og svaksynte skal bli en del av utdanningssystemet, og ikke noe sosialmyndighetene styrer. De ønsker mulighet til rehabilitering og jobber for synshemmede, og å øke inntektene slik at de har penger til å hjelpe enda flere blinde og svaksynte. Og når 40 prosent av barna som går på en av skolene for blinde er blinde på grunn av feilernæring, da kjenner jeg at dette har jeg lyst til å bidra til å skape en endring på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s