Alle elsker Mafalda

Bilde av figuren Mafalda på benken sammen med tekstforfatter Kristin Ruud.

Mafalda og jeg. I krysset Defensa og Chile sitter den lille tegneseriefiguren på en benk. En av de største attraksjonene i Buenos Aires.

På en liten benk i krysset Defensa og Chile i bydelen San Telmo sitter tegneseriefiguren Mafalda på en benk. Hun er en av de største attraksjonene i Buenos Aires. Å bli fotografert på benken sammen med Mafalda er et «must».

Og det er på langt nær bare turister som setter pris på den lille tegneseriefiguren. Argentinske barnefamilier, forelskede par, og ja, et middelaldrende par fra Norge, alle lot vi oss fotografere sammen med jenta. Det er rett og slett så mye kø ved benken hennes, at det er vanskelig å få tatt et bilde av bare Mafalda. I huset ved siden av benken, skal Mafalda, ifølge hennes «far», ha bodd. Også der er det kø for fotografering ved inngangsdøren.

Mafalda ble tegnet av Joaquín Lavado (pseudonym Quino) i årene1964–73. Hun var stripe i Dagbladet på 80-tallet og var også i Tommy og Tigeren. Mafalda er en filosofisk liten jente med politisk brodd, gjerne feministisk. I følge snl.no brukte FN Mafalda som kjennetegn på FNs barneår i 1979. Men jeg må innrømme at jeg ikke hadde fått med meg at Mafalda var fra Argentina. Desto et hyggeligere gjensyn når vi besøker landet for første gang.

Mafaldas skarpe replikker til tross, det er et hyggelig gjensyn med den lille jenta som jeg husker så godt. Kafe-eieren som har vært så heldig å ha Mafalda på fortauet utenfor kafeen, har nok ikke forstått å gjøre seg rik på figuren. I gatene rundt er det fullt på fortausbordene, bare ikke her hvor Mafalda sitter. Til tross for at folk valfarter til stedet, er det få som setter seg ned. Kanskje er det servicen? Kanskje de litt slitne bordene? Det er i alle fall et stort uutnyttet potensiale her.

Mafalda finnes som suvenir på alt fra kjøkkenforkle til t-skjorter, nøkkelringer og kaffekopper. Og jeg, jeg kom hjem med t-skjorte med Mafalda-motiv.

Mafalda-figuren som handlenett.Bildet tatt på marked i San Telmo i Buenos Aires.

Mafalda-figuren som handlenett.Bildet tatt på marked i San Telmo i Buenos Aires.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s