På besøk hos pingvinene

Jeg sitter på stranda og ser på pingviner som går opp og ned mellom sjøen og redet, uten å ense meg.

Jeg sitter på stranda og ser på pingviner som går opp og ned mellom sjøen og redet, uten å ense meg.

Så fikk vi første landkjenning i Antarktis, på Sør Shetlandsøyene, i Yankee Harbour. Og fikk hilse på pingvinger og seler. Utrolig flott opplevelse når pingvinene går mellom oss mennesker, uten å bry seg det minste.

I det vi nærmer oss Yankee Harbour på øya Greenwich, kommer lukta sigende mellom tåkedottene. Skydekket har vært lavt hele dagen, men har sprukket opp noe. Vi ser en landtunge som en halvmåne skape et lunt og trygt sted for pingvinkoloniene. Ytterst på landtungen ligger noen digre pelsseler og døser. Og lukta fra tusenvis av pingviner minner om et nord-norsk fiskevær. En eim av fisk og guano. Slett ikke skarp eller ubehagelig, men mer for å fortelle at de som bor her, lever av fisk og sjødyr.

Gentooer i flertall

To pingviner lite bildeI Yankee Harbour bor gentoopingviner og de litt mindre, chinstrappingviner. Gentooene er det flest av i Antarktis, og de ser ut til å spre seg utover, mens chinstrappingviner er sjeldne i Antarktis, men mer vanlig lengere nord som Sør Georgia. Vi har fått forelesninger om pingviner, og jeg kjenner meg ganske stolt over å vite forskjellene på disse to pingvinartene. Gentooene har gult nebb, svart hode med en hvit flekk på, mens chinstrapene har svart nebb og en mørk strek under nebbet i den hvite fjærdrakten.

To egg

Fortsatt ligger mange pingviner og ruger. Noen har ennå egg, mens andre har unger. Både gentooer og chinstrap får to egg, i motsetning til keiser- og kongepingvinene som bare får en unge. Dessverre vil de minste ungene som vi så i dag ikke overleve. Det er begynnende høst i Antarktis nå, noe som betyr at ungene bør være like før de er klar for voksenlivet, hvis de skal overleve i verdens tøffeste område. De som ennå er i egget, har ingen sjanse. Pingvinene har i praksis 120 dager fra kurtise til ungen må kunne klare seg selv i den antarktiske vinteren.

Så søte!

Jeg kunne sitte i timesvis å se på de søte pingvinene. De lubne, tykke ryggene når de sitter mot vinden, de søte ungene i sine brusende grå dundrakter og den klumsete gangen over rullesteinene. Noen ganger ligger de på sine runde mager rett ut og sover, andre ganger står de rett opp og ned og lager lyder. Pingvinlyder er litt som måker, bare litt dypere. Og i dag sto de ofte med vingene rett ut. Det er fordi de seks varmegradene det var i luften i dag, er litt for varmt for disse flotte fuglene.

I ti dager skal vi nå besøke pingvinkolonier, gamle fangststasjoner, se sel og sjøfugl, padle kajakk og nyte den vakre naturen i Antarktis. Hurtigruteskipet Fram og ekspedisjonsmedlemmene kan alt om fotografering, dyreliv, klima, geologi og sikkerhet. Eventyret har begynt.

En kommentar om “På besøk hos pingvinene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s