Mange pingviner og en lang løpetur

Rødt hus med pingviner rundt.

En gammel forskningsstasjon har blitt til midtpunktet for en pingvinkoloni, i Mikkelsen Harbor.

I dag passerte vi 64 grader sydlig lengde. Hurtigruta glir mellom majestetiske isfjell i et skiftende vær. Fra sol til regn og tåke, i løpet av minutter. Vi startet dagen med besøk hos pingvinene på øya Trinity.

Fire pingviner ser ut over sjøen, bryr seg ikke det minst om å ha fått besøk.

Fire pingviner ser ut over sjøen, bryr seg ikke det minst om å ha fått besøk.

På den sydlige spissen av øya ligger en gammel forskningsstasjon i det som kalles Mikkelsens Harbor. Hytta er opprinnelig malt i en varm rødfarge, men nå er malingen slitt, og enkelte deler av veggen er ytterpanelet flerret bort. Rundt hele hytta har gentoopingviner reder. Området er dekket av pingvinavføring, en rosa gugge på grunn av krillen som menyen består av. Noen av pingvinene bor nede ved forskningsstasjonen, men det er kolonier på snøløse rabber utover terrenget. Det går dype stier i snøen mellom koloniene og sjøen. Noen pingviner ser litt rufsete ut. De har kommet til mutingen, der hele fjærdrakten byttes ut før vinteren kommer. Og vi ser fortsatt pingviner som ruger på egg.
På den andre siden av en liten landtunge ligger to gamle hvalbåter, og hauger med gamle hvalbein. Noen unge pelsseler ligger spredt på stranda like bortenfor hvalbeina, avslappet, men med et vaktsomt blikk mot nykommerne.
Løpetur
Når så mange passasjerer som på Fram skal til land, kreves god organisering. Alle passasjerer er delt inn i grupper. Vi er i gruppe 4, den skandinaviske gruppen. Og gruppene rullerer på hvem som skal i land først. Så da vi skulle inn i Mikkelsen Harbour, var gruppe 4 første gruppe til å bli satt i land. Hvor lenge vi blir i land, avhenger av hva vi skal se og gjøre. I dag var vi i land en time, før vi returnerte til skipet. Og visste samtidig at vi etter lunsj ville vi være siste gruppe som skulle ut.
Så etter en varm kopp kaffe, var det klart for løpetur. Omgivelsene kan ikke være vakrere. Fra tredemølla ser vi hvite isfjell seile forbi, sola som stikker frem og farger fjelltoppene gule for noen minutter, mens en og annen pingvin hopper opp fra sjøen på sin karakteristiske måte. Og plutselig var seks kilometer unnagjort på mølla, og premien venter, å synke ned i et utendørs Jacuzzi med den samme vakre utsikten.
Hval i sikte

Sel på et isflak med en fugl ved siden av seg.

Leopardselen ligger på et isflak og kikker på oss. Dette er eneste rovdyret i Antarktis.

Etter lunsj kommer noen hvaler på besøk til Fram. Hopper og svømmer i fjorden. Vi har i løpet av lunsjen flyttet oss et lite stykke. Innerst i en fjord er det svære isbreer som kalver, og vi får dra ut med små Polarsirkel-båter. På et isflak ligger en leopardsel og sover. Søvnig løfter den på hodet, før den legger seg ned og sovner igjen. Leopardselen er det eneste rovdyret i Antarktis, og har til og med drept mennesker. Men akkurat denne er ikke interessert i oss, den er sikkert mett av pingvinsteik. På denne tiden av året spiser leopardselen minst fem pingviner om dagen.
I det sola er i ferd med å synke, kommer en stor flokk knølhval sigende inn fjorden. Flokken holder et praktfullt show for oss, mens de egentlig jakter fisk og vi setter kursen mot øya Deception og flere eventyr.

En kommentar om “Mange pingviner og en lang løpetur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s