
På Rothera selger de Amundsen-kjeks. Riktig ernæringsmessig sammensatt for å overleve i Antarktis, men pass på tennene.
Som ett av to cruiseskip i år, fikk vi på MV Fram besøke Rothera, den store britiske forskningsstasjonen i Antarktis, med mer enn 100 ansatte på sommeren. Men først besøkte vi en koloni med adelie-pingviner.
Adelie-pingvinene har vi sett de siste par dagene på isflak nå og da, men i dag fikk vi endelig se en koloni av disse antarktiske gentlemen på Bongrain Point på 67 grader 43 minutter sør. Kolonien er forholdsvis liten, men vital. Kyllingene hadde begynt å miste den dunete fjærdrakten, og vi fikk se kyllinger med de underligste «frisyrer», alt etter hvor mye dun som var borte. Til slutt hadde de voksen fjærdrakt, i mørk grå. Mens de voksne adelie-pingvinene har helt sort fjærdrakt på ryggen og også sort hode, med hvit mage, samt hvit ring om øyet, har kyllingene hvitt under nebbet, og heller ikke hvit ring rundt øyet. Adelie-pingvinene har også fjærkledt nebb nesten helt ut, bare den siste biten av nebbet er fjærløs.
Mens vi står på den steinete stranden og ser på pingvinene, kommer en stor leopardsel svømmende mot stranden. Den værer mot flokken av ung-pingviner som skal lære å svømme, men snur heldigvis på grunn av landingsbåtene våre. Noen ganger er menneskelig aktivitet også av det gode. De små pingvinene var reddet for denne gang.
Rothera
Så var det klart for besøk i Rothera, på øya Adelaide. Hurtigruta har i mange år søkt om å få besøke basen, og endelig, i år ble søknaden innvilget. Spenningen er stor blant mannskapet. For ikke bare skal vi besøke Rothera, ansatte på basen skal også få besøke oss.
Vi er inndelt i grupper, og etter en grundig desinfisering av støvler er vi klar for omvisning. Første stopp er utsiktspunktet. Her oppe er det minneplaketter over de som har vært tilknyttet basen og omkommet under opphold her. En plakett, som også inneholder et norsk navn, er over mannskap på en twin otter som i 1994 krasjet i et isfjell ved flyplassen. En annen plakett er over forskeren som ble drept av en leopardsel. En plakett er over de 1204 hundene som har tjenestegjort i Antarktis, inntil Antarktistraktaten satte en stopper for bruk av hunder på kontinentet. I dag gjør snøskutere jobben til hundene, og hunder er forbud.
Akvarium
Vi får også besøke et forskningsakvarium med marint liv fra området ved basen. Vi får se de mest fantastiske sjøstjerner, både i farger og formasjoner. Den eldste sjøstjerna de har registrert var 120 år. Den vi får se er «bare» 18 år.
Ansatte på Rothera har et stort velferdsbygg med spisesal og bibliotek, samt butikk som en åpen for oss. Her selger de capser, t-skjorter, kopper og andre souvenirer med Rothera på.
Elefantsel
Utenfor velferdsbygget ligger fire gigantiske seler. De er virkelig digre! Enda vi blir forsikret om at disse er bare ungseler. Elefantseler kan veie over et tonn, så her snakker vi om dimensjoner. Heldigvis er de ikke farlige for mennesker.
Om vinteren er det 18 personer som bor på Rothera. Fire forskere, og resten mannskap som bidrar til at basen holder det gående, med å smelte snø til vann, drive dieselaggregater og annet forefallende.
Etter vårt besøk på Rothera var det fullt i jacuzzien fra Rothera-ansatte som benytter anledningen til å litt luksus.