Selen – skinnet vil bedra

En leopardsel ligger på ryggen med et ironisk smil.

Leopardselen er det eneste rovdyret på land i Antarktis. Den har en slangelignende hode med et «ironisk smil».

Sett fra et isflak ser selen både dorsk og klossete ut. I vannet er det motsatt. Leopardselen kan faktisk svømme i en hastighet av 20 knop. Dette er det eneste rovdyret på land i Antarktis.

På siden av hodet til pelsselen sitter ørene som små skinnflipper.

Pelsselen er ikke i slekt med de andre selene. Den er en såkalt øresel.

Lavtrykket som vi har hatt det siste døgnet kullkastet mange av planene til ekspedisjonsteamet her på hurtigruten. Grov sjø rundt øya Adelaide, der vi hadde storm på vei sørover, gjorde at vi kom mye seinere frem til Fiskeøyene, Fish Islands, enn planlagt. Dermed vartet biologene opp med en forelesning om seler. Det var utrolig mye artig å lære om disse sjøpattedyrene. Her er noe av det:

Weddelselen har mør-e og lyse grå flekker i pelsen.

Weddelselen er den eneste selen som overvintrer i Antarktis.

 • En hann-elefantsel kan veie inntil 5 tonn! Hunnen veier opptil 800 kilo.
 • Pelssel er ikke i samme familie som krabbespisersel eller weddelsel. Den hører til gruppen øreseler.
 • En voksen hann-pelssel veier inntil 650 kilo, hunnen 55 kilo.
 • Krabbespisersel spiser ikke krabbe, men 70 prosent krill, og 30 prosent fisk.
 • Pelsselen var i ferd med å bli utryddet, og bare rundt 70 individer fantes på Bird Island på Sør-Georgia da den ble fredet i 1929. I dag finnes 5 millioner pelsseler på Sør-Georgia, og arten er i ferd med å etablere seg lengere sør. På grunn av innavl vil 2 av 1000 pelsseler være hvite (men ikke albinoer)
 • Krabbespiserselen får lysere skinn for hvert år den lever. Selen blir rundt 20 år. De dør som regel av sult fordi de mister tennene når de blir gamle, og kan dermed ikke bite seg gjennom isen.
 • Weddelselen er den eneste selen som overvintrer i Antarktis om vinteren. Den føder unger i juni, slik at ungene er store når leopardselen kommer sørover etter vinteren.
 • Leopardselen spiser sel og pingviner, og har også drept mennesker.
 • Pelsselen har store framluffer som den svømmer med, Bakluffene er ror. I motsetning til weddelsel og krabbespisersel som bruker framluffene til ror og bakluffene til å svømme med.
 • Krabbespisersel, weddelsel og leopardsel har et tykt lag fett under pelsen som holder dem varme. Pelsselen har to lag pels.
Krabbespisersel på et isflak. Jevn grå pels.

Krabbespiserselen får lysere pels jo eldre den blir.

 • En elefantselunge dier moren i 25 dager. På den tiden legger den på seg 4 kilo om dagen. Etter 25 dager forlater moren ungen og den blir på land i ytterligere en måned, før sulten driver den til sjøs. 40 prosent av elefantselungene klarer seg ikke. De fleste dør ved at de ikke kommer seg ned til sjøen i tide.
To store elefantsel sitter mot hverandre.

Tre unge elefantseler. De holder for det meste til i Sør-Georgia, men unge streifdyr drar sørover. Disse møtte vi på så langt sør som 67 grader sør.

I dag var vi på båttur og så fire krabbespiserseler på et isflak. Det var artig. For plutselig kunne jeg si hvilke seler som var eldst, og vi så en sel som hadde arr etter nærkontakt med leopardsel. Disse arrene vil aldri forsvinne.

Den eneste selen som lever i Antarktis vi ikke har truffet på et rosselen, men den lever i Rosshavet, og visstnok ganske sjeldent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s