Innelåst i Berlin

Trafikklys med grønn mann.

Øst-Berlins karakteristiske grønne mann.

Langweekend med kjæresten til Tysklands hovedstad Berlin. Minimalt med planlegging, lite reseach på forhånd, med unntak av å bestille hotell og tid i et «Escape room».

Hotellfasade

Hotell Ritz-Carlton Berlin på Potsdamer Platz

La oss ta det med hoteller først. Hoteller er nemlig overraskende billige i Berlin. Så hvorfor ta inn på et slitent tre-stjerner, når du kan boltre deg i fire- og femstjerners til en rimelig penge. Vi bodde på Ritz-Carlton, rangert med fem stjerner, midt i hjertet av Berlin. Hotellet fant vi som kampanje-tilbud, dermed betalte vi ikke mer enn 1500 kroner natten. Men for et hotell! Her var det marmor og forgylte kraner, store rom og diskret luksus. Eneste ulempen var at de tok en ganske stiv pris for å kunne ha internett på rommet. Men liker du å surre rundt i myk badekåpe og bade i deilige dufter, ja da er dette hotellet for deg.

Plakater på gaten som viser en samisk kunstutstilling på den nordiske ambassaden.

Plakater på gaten som viser en samisk kunstutstilling på den nordiske ambassaden.

«Cat in a bag»

Beskjeden vi fikk på escape-rommet «Cat in the bag» i Berlin.

Escape-room er den nye trenden innen attraksjoner. Etter tips fra ungdommen, sjekket jeg ut tilbudet i Berlin. «Cat in a bag» fikk gode anmeldelser, fant jeg ut. Så da booket vi tid en fredag, før vi fortsatte ut på middag. Det skulle vise seg å være en svært god plan. Vi var røde i kinnene, fortsatt leende med adrenalinet rasende i årene etter besøket på vårt første Escape-room. Og fikk en svært hyggelig middag.

Jeg tar selfie etter å ha sluppet ut av fengselet. Svett, men fornøyd.

Jeg tar selfie etter å ha sluppet ut av fengselet. Svett, men fornøyd.

Hva er Escape-room
Kort fortalt er Escape-room et rom der du ved hint og skjulte koder skal klare å finne ut hvordan du skal komme seg ut. Det minner litt om dataspill, bare at du spiller det i virkeligheten.
«Cat in a bag» hadde to rom det var mulig å leie, en hytte i alpene og en fengselscelle. Ulike rom har ulikt antall deltakere. Vi hadde bestilt fengselscella som kunne spilles fra to til fire deltakere. Vi var bare to, og fikk satt vårt parforhold på skikkelige prøver. For klarer du ikke å kommunisere og samarbeide, kommer du ikke ut av rommet.
Fengselscella hadde alle fengsels-ingredienser som skjulte ting i brødet (en nøkkel) til brisk og en mus med en hemmelig kode rundt halsen. Vi jobbet og samarbeidet i en time. Dessverre var rommet beregnet på folk som ikke trengte lesebriller. Dermed brukte vi unødvendig mye tid på å gjette tall på kodelåsen, fordi vi ikke hadde briller som gjorde at vi kunne lese dem. Dumt!

Panikknapp
Men til slutt, og i det tiden gikk ut, klarte vi å få opp døra og «flykte» fra fengselet. Det må ha vært den raskeste timen jeg noen sinne har opplevd. Og den morsomste.
Hele leken kjentes dessuten både trygg og sikker, selv om du var innelåst i en fengselscelle. Det var nemlig både kameraovervåkning, «panikknapp» ved døra (som trolig ville ha åpnet den hvis det var nødvendig), pluss at vi hadde walkie talkie-kontakt med verten.

Øl og Tyskland hører sammen. Ernst Larsen nyter en kjølig øl.

Øl og Tyskland hører sammen. Ernst Larsen nyter en kjølig øl.

Hva ellers å se
Escape-room er absolutt noe å gjøre når du reiser rundt som turist. Ellers byr jo Berlin på alt du måtte ønske som turist, med spennende arkitektur, historiske steder og nye attraksjoner, shopping og mye deilig mat. Selv ble vi litt lei av ossi-nostalgien, med gateselgere som solgte effekter fra DDR- og Sovjet-tiden. Berlin-muren skilte landet, flere hundre døde når de forsøkte å flykte og tusenvis av familier ble ødelagt av Stasi, det øst-tyske sikkerhetspolitiet. Jeg oppfatter at det rundt Checkpoint Charlie, grenseovergangen mellom Øst- og Vest-Berlin som fortsatt står, er en ossi-nostalgi som ikke reflekterer hva muren betydde for folk i Tyskland. Jeg har tidligere besøkt Berlin, og da var begrepet «muren i hodet» fortsatt levende, i den betydningen at selv om den fysiske Berlinmuren ble revet, så eksisterte den mentale muren.

Overraskende

Inne i det jødiske museet spiller arkitekturen en sterk rolle, som her hvor det nesten er som et gasskammer.

Inne i det jødiske museet spiller arkitekturen en sterk rolle, som her hvor det nesten er som et gasskammer.

Med litt dårlig planlegging av helgeturen til Berlin, går det som det pleier å gå da, vi gikk og gikk og visste egentlig ikke hvor vi skulle. Og plutselig står vi foran det jødiske museum. Det anbefales varmt! Museet har spennende og tankefull arkitektur, er visuelt og fylt med kunnskap og opplevelser. For eksempel kunne du gå inn i en rom med 20 meter takhøyde. En glipe av lys er alt som slipper inn. Ellers er rommet naken betong. Vi formelig kjenner på følelsen som millioner av jøder gjennomgikk i nazistenes gasskamre. Eller de ekstraordinære høye betongkrukkene med et tre plantet oppi. Rekke på rekke med slike krukker. Industrielt, slik jødeutryddelsen også var. Men det var også flere etasjer e med jødisk kultur og historie, med et sterkt fokus også på kvinnenes liv.

Betongkolosser monomentalt.

Holocaust-minnesmerket i Berlin med sine betong-sarkofager.

Holocaust-monomentet er også verdt et besøk. Murblokkene strekker seg ut i alle retninger, høye og lave. Tankevekkende. Det er arkitekt Peter Eisenman som har utformet monomentet som ble åpnet i 2005. Men selv om dette er et minnesmerke, virker det litt strengt at sikkerhetsvaktene jager ned alle barna som leker på murklossene. Er det egentlig mer respektløst å hoppe på murblokkene som barna gjør, som å sitte og kysse, spise mat eller digle med beina som de litt eldre besøkende gjorde?

Nyttige adresser:
Cat in the bag: info@catinthebag.de, Address: Chausseestr. 15 | Ecke Schlegelstrasse,10115 Berlin, Telefon +49 1577 1573781
http://www.catinthebag.de/#_=_

Hotell Ritz-Carlton Berlin: Adresse: Potsdamer Platz 3, 10785 Berlin, Telefon+49 30 337777

Det jødiske museet i Berlin: Lindenstraße 9-14, 10969 Berlin, Åpent fra 10 til 22. Telefon: +49 30 25993300.

Holocaust-monomentet ligger i Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin, Tyskland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s