Boston for ny-begynnere

en hun som står på to bein.

En bostonterrier i Boston. Denne heter Sailor og vi møtte han ute ved det gamle marineverftet.

Boston må være den triveligste og enkleste å besøke av amerikanske storbyer. Det er ikke en billig by, spesielt overnatting er dyrt. Men det er morsomt å besøke byen der det moderne USA ble grunnlagt. Dessverre har byen klart å fornekte all historie om de som bodde her først.

 

Bygg med søyler og et orkester foran.

Quincy marked har mange utsalg av ferdigmat. Fine omgivelser, men hopp over maten og gå heller på shopping i gantene rundt.

 
Du finner ingen informasjon om urbefolkningen som bodde i Massachusetts når engelskmennene kom rundt 1640, til tross for at utgravninger viser at det har bodd folk her i mer enn 7 000 år. Den eneste linken til urbefolkningen er historien om hvordan rebeller kledte seg ut som indianere og kastet te fra et britisk handelsskip ut i havnen i Boston i 1773 i protest mot britiske lover som la restriksjoner i eksport fra Amerika. Det er synd. 
I Boston lærer du amerikansk historie hele tiden. Det var i Boston revolusjonen startet som kastet engelskmennene ut av landet og det moderne USA ble grunnlagt i 1775. Året etter fikk USA sin grunnlov som praktisk talt er uforandret siden. I tillegg til historie, er det flere amerikanske presidenter som er født i byen. Og to av verdens absolutt fremste universiteter, Harvard og Massachusetts Institute of Technology, MIT finner du her. 

Geografi 

Byen Boston har i overkant av 700 000 innbyggere, men regner vi med de små nabokommunene som omgir storbyen har Boston rundt 1,1 millioner innbyggere. Det gjør Boston til en liten og kompakt storby. Med gode sko kan du praktisk talt gå fra severdighet til severdighet.

 

skilt med navnet converse på taket av et hus.

Blant det som er funnet opp i Boston er Conversesko. Her kan du kjøpe de ikonoske tøyskoene ned eget design i Converse-butikken. Skoene produsers nå i Vietnam.

 Sentrum av Boston ligger ved sjøen ved utløpet av Charles river. På den andre bredden av elven ligger byen Charlestown, som egentlig er eldre enn Boston, og der revolusjonen egentlig startet.

Bostons bydeler er North, med sine 85 italienske restauranter, Beacon Hill med steinlagte veier og lave mursteinshus, Back Bay med trivelige shoppinggater som Newbury og hjemmestadion til Boston red socks, Chinatown med sine mange kinesiske restauranter, butikker, skoler og parker, Harvard med universitetene og trivelige gater med trehusbebyggelse og Charlestown med det gamle marineverftet og sin revolusjonshistorie.

Freedom trail

I Boston er en runde som kalles Freedom trail obligatorisk for turister og besøkende. Hele runden til 16 historiske steder kan du gjøre alene, eller du kan delta på ulike turer. Turen er fire kilometer lang og ruten er lett å følge, siden den er merket med røde steiner i fortauet.

Freedom trail starter ved den største parken i Boston, Boston Common. I parken er det en liten innsjø der du kan seile i svanebåter, du kan ha piknik i gresset eller mate ekorn.

 

Ekorn spiser en nøtt.

Det er halvtamme grå ekorn i alle parkene i Boston. De er søte, men kan bite!

 Vil du ikke gå hele turen til fots, kan du ta turen med guide, enten sykkel, buss eller segway. De tre store hopp on-bussene går alle innom de 16 historiske stedene på Freedom trail. Vi reiste med Upper Deck Trolley Tours. Sjåførene var dyktige og gode. I tillegg finnes Duck Duck Tours som kjører amfibiebusser. I disse sitter du lavere, og ser dermed mindre av byen.

Lokal mat

Å spise sjømat mens du er i Boston er obligatorisk. Her får du alt fra krabbekaker til torsk og den ikoniske retten ”lobster roll”, altså rundstykke med hummer. Det finnes både en kald og en varm variant. Vanligvis får du pommes frittes til, så dette er en full middag. Skal du spise hummerrundstykke i historiske omgivelser bør du dra til Warrens taverna i Charlestown og sitte ved peisen der Amerikas første president, Georg Washington planla opprøret mot engelskmennene.

 

hummerrundstykke med  syltet agurk og  pommes frittes.

Retten lobster roll, altså hummer i rundstykke, er er noe alle spiser når de besøker Boston. Det er veldig godt, så ikke noe å holde igjen på.

 Til hummerretten bør du prøve det lokale ølet. Samuel Adams er det største bryggeriet, grunnlagt av fetteren til amerikas andre president, John Adams. Her finner du ulike øltyper fra stout til lager og IPA.

I Boston er et besøk i Faneuil hall og Quincy marked noe alle ”gjør”. I Faneuil hall er det i dag suvenirbutikker i første etasje. I andre etasje er det et forsamlingslokale der store politiske diskusjoner har vært holdt. I bakkant av bygget ligger Quincy marked, som er fylt av spisesteder for hurtigmat. Det oser av brent fett og stekt sukker og ikke noe å anbefale. Skal du virkelig finne lokal mat, er det bedre å krysse gaten og gå inn i Boston marked i tilknytning til t-banestoppet Haymarked. Her finner du et fantastisk marked med lokalt produsert mat, det meste også økologisk. Dette er virkelig et bondens marked og anbefales!

Charlie-kort

Skal du være mer enn en dag i Boston bør du skaffe deg et Charlie-kort. Et sjudagerskort koster 19 dollar og gjelder på alle offentlige transportsystemer, fra t-banen til buss og båt. Dagskortet koster 12 dollar, så ukeskortet er verdt pengene. Vær bare oppmerksom på at skal kortet gjelde på fergene, må det være stemplet med dato og ikke et elektronisk Charlie-kort, siden fergene ikke har elektronisk avlesning av billetter.

 

Boston skyline i solnedgang.

Boston sett fra sjøsiden i solnedgangen.

   Billettene er oppkalt etter en sang om en mann som het Charlie, og er en protestvise mot økte billettpriser.

Boston har et godt utbygget t-banesystem. Det er faktisk en attraksjon i seg selv. T-banen er USAs eldste. Her er det små vogner som bukter seg gjennom svingete tunneler i sakte fart. Fordelen er at du ikke trenger å dra tre etasjer under jorda for å finne banen, den ligger bare en trapp under bakken. 

Noen steder vil du finne busstasjonen under bakken også.

Nysgjerrige Nils

 

bokhylle med Nysgjerrige Nils bøker, pluss en dukke av Nils.

Husker du Nysgjerrige Nils? Han kommer egentlig fra Boston og het curious George. Verdens eneste butikk ligger i Harvard.

 Da jeg var liten hadde jeg en bok om apekatten nysgjerrige Nils. Dette var også en av min datters favorittbøker. Det engelske navnet på nysgjerrige Nils er curious George. Verdens eneste nysgjerrige Nils-butikk ligger i Harvard Street. Definitivt verdt et besøk hvis du liker den lille apekatten.

En kommentar om “Boston for ny-begynnere

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s