Ti dager i paradis – Costa Rica fra fjell til kyst

Stranda i Tamarindo i kveldslys.

Stranda i Tamarindo i kveldslys.

Når du virkelig ikke tror veien kan bli dårligere, blir den bare enda verre. Det er en grunn til at Google Maps beregner 3,5 timer på å kjøre 100 kilometer. Det er godt Costa Rica er et lite land. Men lav fart lar deg nyte turen, som å kjøre mil ett mil i en tropisk hage.

Utstyrt med trådløs ruter i leiebilen var vi klar for Costa Rica. Leiebilfirmaene ligger like ved flyplassen, og de kjører deg fra flyplassen til stedet leiebilene er parkert. Vi valgte altså å bruke Google Maps som navigasjonssystem, noe som fungerte perfekt. I tillegg til at den er veldig presis, får vi også melding om trafikkaos og hendelser foran oss. Dessuten var det enkelt å få tilgang til e-post og internett, når du bærer med deg internettet i lomma.

Ut fra hovedstaden San Jose bærer det nordover mot fjellområdet rundt Arenalsjøen. Opp til Arenal er veiene flotte. Noen steder svingete, men bedre standard enn du finner på Vestlandet. Det skulle snart vise seg at vi har noe verre i vente.

Den svingete veien er som å kjøre i en gigantisk tropisk hage. Opp åser og ned åser. Noen kyr langs veien der, papegøyer her. Fossefall, sommerfugler og blomster. Deilige dufter. Turen starter bra!

Fjelltopp med blomster i forgrunnen.

Vulkanen Arenal er synlig flere mil unna. Den har vært rolig i det siste, men det er sjeldent du ser hele toppen. Den er som regel omgitt av skyer.

I det vi svinger ned mot Arenal-området reiser det majestetiske fjellet Arenal seg som en karakteristisk sukkertopp, ikke så ulik Japans hellige fjell Fuji, begge vulkaner. I foten av Arenal ligger La Fortuna. Vi velger oss Paradise hot spring og en dag i de varme kildene. Vannet inneholder mineraler og salter fra jordens indre. Bassengene har ulik temperatur, helt opp til 42 grader. Rundt bassengene er det vakre planter, virkelig en edens hage.

Vi er alene de første par timene. Det føles litt rart, men høysesongen er på hell, så nå er det god plass. Etter lunsj dukker to andre gjester opp. Det er ren luksus med roen og stillheten, i tillegg skal mineralene og sporstoffene ha en helsemessig gevinst.

imageRundt i Arenal-området er det et utall anlegg med varme kilder, vel verdt et besøk. I tillegg til mange nasjonalparker og regnskoger.

Våg å velge bort

Da vi startet planleggingen av vår tur til Costa Rica slo det oss ar vi egentlig trenger tre uker på turen, ikke ti dager! Det er så mange fantastiske nasjonalparker, byer, strender, elver, dyr og regnskog vi gjerne vil se, så det krever tøffe prioriteringer. Derfor tok vi ikke tretopptur (canopy tour), og vi tok ikke zip line. Begge deler var noe som sto på lista vår, men som vi ikke fant tid til. For med så mye å se, gjøre og oppleve som i Costa Rica, er det viktig å prioritere slik at du får tid til å virkelig oppleve. Det er ikke om å gjøre å gjøre mest, men å nyte og være til stede i det du gjør.

Tåkeregnskog

Tåkeregnskog er spesielt for Costa Rica. En lett mist av fukt eller vann gjør at det blir et spesielt klima. Fra Arenal gikk turen til Monteverde. Selve byen er litt cowboyaktig, noen gode spisesteder, men ikke et sted for shopping og fine middager. Det er flest ryggsekkturister.

Tar du kveldstur fra Monteverde kan du oppleve amadrillo og dovendyr. Vi gjorde ikke det, for vi kom for seint frem til byen. I stedet tok vi morgentur og fikk sett de mest fargerike krabber, frosker og fugler. Men ingen dovendyr på morgenturen, noe som var en stor skuffelse for oss. Dovendyr var nemlig nummer en på liste over ”to do” i Costa Rica. Heldigvis er det mange nasjonalparker, og mange muligheter.

Sommerfugler

I Monteverde er det flere sommerfuglparker. Vi besøkte ”Butterfly garden”, som var en oase, virkelig verdt et besøk. Her var det kjærlighet til naturen og sommerfugler. Vi fikk hilse på pinnedyr og se sommerfugler blir klekket. Jeg fikk til og med lov til å sette ut en nyklekket stor blå morph-sommerfugl!

Vi snakket med andre som hadde besøkt de andre sommerfuglparkene i nærheten. De beskrev mer turistifiserte parker. Siden vi bare besøkte en park, og vi virkelig likte den, anbefaler vi den på det sterkeste.

Sol og strand

Om kvelden kan du ri på stranda i solnedgangen.

Om kvelden kan du ri på stranda i solnedgangen.

Etter å ha bodd på rimelige småhoteller som vi booket via Airbnb, skulle vi bo på boutiqehotell i Tamarindo. Ankomsten lovet bra. Innsjekkingen var effektiv, og før vi gikk og fant vår bungalow ble vi tilbudt et glass musserende vin på terrassen med utsikt over bassengområdet. Hotellet, Jardin del Eden, er en vakker oase med en god restaurant i tilknytning til bassenget.

Rommet og badet var store og velholdte, med en liten terrasse med utsikt til hagen og bassenget. På stranda var det en egen privat del tilknyttet hotellet med solsenger.

Stranda i Tamarindo er virkelig vakker, med hvit sand. Det er noen steinklipper som du kan slå tærne i ved høyvann, så det er ikke alle deler av stranda som egner seg til små barn. På lavvann er det morsomt å plukke skjell. En av dagene tok vi båten over elva i utkanten av Tamarindo til naturresvatet. Fergeturen er kort, men ikke finn på å svømme over, det er krokodiller i elveløpet som også angriper mennesker.

Stranda i naturreservatet er flere kilometer lang. Her er det ingen infrastruktur, bare masse natur.

Ridetur
Mens Arenal og Monteverde har hyppige regnskurer, er det tørt klima i Tamarindo. Vi besøkte landet i april, på slutten av høysesongen. Da var det brunsvidde gressenger og bladløse trær. I mai er det den lille regntiden, så i april dirrer heten. Men siden vi hadde valg bort zipline-tur, ble det tid til en ridetur hos Antonio på Casagua Horses Tours. En fantastisk tur på to-tre timer gjennom landsbyer og sletter. Turen var både i galopp, skritt og trav. Antonio var kunnskapsrik og delte gjerne sine kunnskaper med meg. Og hestene hans var fantastiske. Min ”Sexy girl” var litt urolig og trippete første del av turen. Men når jeg justerte tøylene, var hun som en drøm. Fantastisk lettridd og leet ikke på et øre av løshunder, biler eller apekatter. En vidunderlig ridetur for erfarne ryttere!

For å booke turen ringte jeg rett og slett direkte til gården og gjorde en avtale til dagen etter.
Dovendyr

Mål nummer en med besøket til Costa Rica var å se dovendyr. Turen nærmet seg slutten uten at vi hadde sett snurten av dem. Derfor la vi returen mot San Jose til nasjonalparken Manuel Antonio. Dette er den eldste nasjonalparken i Costa Rica. Det er ikke den største, men den har nærmest dovendyr-garanti.

Mange byr på guidede turer. Vær bare oppmerksom på at alle nasjonalparkene i Costa Rica har egne guider ansatt. Dette er virkelig guider som kan sitt fag. De har også med seg spesialkikkert, slik at du få sett fugler, frosker og dovendyr på nært hold. IPhonen klarer også ta fantastisk gode bilder gjennom kikkertlinsen. Dermed fikk vi sett mange dovendyr ”på nært hold”. Målet med besøket i Costa Rica var nådd.

Restaurant

Siste kvelden hadde vi i hovedstaden i San Jose. Vi spiste på restaurant La Esquina de Buenos Aires, en perle av et sted. Her var det få turister, stappfullt av costaricanere og nydelig argentinsk mat.

Costa Rica er et drømmeland. Vakkert, reint og spennende. Så utrolig mye ulik natur, og mange spennende aktiviteter. Det frister definitivt til gjenvisitt.

2 kommentarer om “Ti dager i paradis – Costa Rica fra fjell til kyst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s