I en vik ved Dubrovnik

sjø, klippe med mur og solnedgang

Sola forvinner bak en av de gamle bymurene i Dubrovnik.


Gamlebyen i Dubrovnik er fascinerende vakker, og stapp full av turister. Ingen med vettet i behold vil bo i gamlebyen når de har ferie. Heller ikke vi, som leide oss leilighet i Stikovica, noen kilometer unna. Nær nok til å nyte byen, og langt nok unna til fred, ro og badeliv.

Dubrovnik er verdenskjent for sin flotte gamleby. Selv da krigen raste ble gamlebyen spart for bombene. Omkranset av vakre murer byr byen på steinlagte gater, smug, trapper, butikker og restauranter, og tusenvis av turister. I utkanten av byen ligger cruisehavnen med både fire og fem store skip som alle har gamlebyen som mål. I tillegg er Dubrovnik brukt under innspillingen av serien Games of Thrones, noe som gjør at den yngre garde gjerne besøker byen.

Kroatia har seilt opp som nordmenns ferieland nummer én. Det kan jeg godt forstå. Som Italia har Kroatia kyst mot Adriaterhavet. Og kroatene deler mer enn et felles hav med italienerne. Her får du like god pizza og pasta som i Italia, til halve prisen. For fortsatt er Kroatia behagelig billig for oss nordmenn, selv om prisene har steget ganske kraftig de siste årene. 

Kroatia er en sjøfartsnasjon. Det finnes et utall øyer utenfor kysten, mange byr på idylliske små badebukter der du kan bade helt alene. Og sjømaten du finner er av det himmelske slaget. I tillegg har de fantastisk olivenolje og god vin. Vinproduksjonen lider fortsatt av krigen, for i motsetning til gamlebyen i Dubrovnik, ble ikke vinstokkene spart. Dermed produserer de ikke nok vin til eksport. Men når du er i Kroatia må du prøve den lokale vinen. Blant annet er det gode vinprodusenter på øya Kôrchula. Nærheten til sjø gir en særegen vin, kraftfull og smaksrik.

I den lille vika

strand, sjø og små hvite hus.

Vår lille vik, Stikovica.

Vi fløy direkte fra Oslo til Dubrovnik med SAS, som var billigere enn Norwegian, siden vi skulle ha med oss bagasje. Flyplassen ligger et par mil utenfor byen, og vår lille bukt lå på andre siden. Men drosjebiler er et godt alternativ til å slepe med bagasje i 30 graders varme. Vi landet i tillegg midt i et kraftig skybrudd så drosje var fristende.

Vi hadde leid oss leilighet gjennom Airbnb. The Fig and Olive i Stikovica hadde to soverom, bad, stue, kjøkken og terrasse. Den var smakfullt møblert i moderne stil, det meste kjøpt på IKEA. Leiligheten ligger på toppen av vika med 20 trappetrinn eller en slak vei ned til stranda. Som så mange steder i Kroatia er det rullesteinsstrand. Her i bukta vår har de ryddet unna kråkeboller som er fryktelig å tråkke på. Men badesko er nok tingen, i alle fall hvis du bader andre steder.

Pizza

I Stikovica har vi tre restauranter, men ingen matbutikk. Nærmeste brødutsalg er to kilometer unna. Med Pokeman Go på telefonen byr turen til bakeren både på pokemon-figurer, i tillegg til at butikken har eget pokestopp. Vi synes det var en deilig tur til butikken. Hvis du ikke liker det, bør du belage deg på å kjøpe frokost på restaurant eller finne en annen vik å bo i.

Fra Stikovica går det båtturer til øyene rundt. Mest kjent er Lopud med sin idylliske sandstrand. Stranda ligger på den andre siden av øya i forhold til havna, men vel verdt et besøk.

Montenegro

En av dagene leide vi bil og kjørte til Montenegro. Turen tar bare et par timer. Vi ble ganske overrasket over hvor anderledes landskapet i Montenegro var. Her fant vi fjell og fjorder, som vi har hjemme i Norge. Men gjestfriheten var den samme som i Kroatia, imøtekommende. 

Fra Dubrovnik er det enkelt å reise til byen Mostar, som en gang dominerte nyhetsbildet med sin tragiske historie. I dag er broen gjenoppbygget, men fortsatt har husene kulehull som vitner om krigen. Det går bussturer fra Dubrovnik eller du kan leie bil for å dra til Mostar. Vær bare oppmerksom på at skal du leie bil, må du si i fra at du skal reise ut av Kroatia, siden verken Bosnia eller Montenegro er medlem av EU, slik Kroatia er. Husk også pass.

Badetøy

Gamlebyen i Dubrovnok kan være en het affære på sommeren. Det er ikke uvanlig at det er 35 grader i skyggen, og når byen er omgitt av høye steinmuren, blir det en intens varme inne i byen. Men det er flere steder i gamlebyen at du kan bade, i alle fall hvis du er god til å svømme. Med andre ord, det er ikke barnevennlige strender, men klipper og steiner du kan stupe fra.

Solnedgangen må nytes til en drink på en av de mange barene som ligger på klippene rett utenfor bymuren. Inngangen er gjerne en smal dør i muren. På andre siden er det terrasser med bord. Her kan du drikke

steinmurer i gult kveldslys.

Gamlebyen i Dubrovnik i kveldslys.


en forfriskende drink mens sola går ned i sjøen. Eller du kan ta et svalende kveldsbad fra klippene.

strand og sjø med båter.

Stranda på øya Lopud hadde deilig sand, og ikke rullestein som er vanlig i Kroatia.

personer på en båt, sittende på en benk og spiser.

Båttur til øyene utenfor Dubrovnik inkludert lunsj.

måker som flyger  etter en båt

Måkene får restene av lunsjen vår.

snurrepiperier

Bilde fra et utstillingsvindu i en butikk i Dubrovnik.

trapper og restaurantbord

Gamblebyen i. Dubrovnik er murer og trapper.

Mann med hatt ser inn i kamera og smiler.

Gemal Ernst sjekker menyen.

lang steintrapp med en mann som står i.

Denne trappa i Dubrovnik er brukt i serien Games of Thrones.

blågrønn dør

Gamle dører og murer.

gamle murer og en klesnor med håndklær på.

Selv om gamlebyen ser ut som en kulisse, bor det folk i de gamle husene. Noen fastboende er li av turister som kikker inn.

skyteskår det vi skimter sol og vann gjennom.

Fra muren i byen Kotor i Montenegro.

rød solnedgang med et par som kysser i siluett.

Solnedgang i Stikovica.

kveldstemning med turister i gamlebyen.

Gamlebyen i Dubrovnik.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s