Start planleggingen av sommerferien nå

img_4665

I det høsten nå har satt inn, er det tid til å starte planleggingen av neste års sommerferie. I alle fall hvis du skal reise langt. Derfor har jeg i dag kjøpt reiseguide for Portugal. I 2017 er det road trip «Portugal på langs» som planlegges.

Svart mini cooper med dame i rosa genser ved siden av.

Mini cooperen som skal frakte oss frakte oss fra Oslo til Portugal og hjem igjen, sommeren 2017.

Jeg er opptatt av å planlegge ferien grundig. Men ikke grundig som i stramme dag til dag skjemaer og timeplaner, langt derifra. Når vi er på ferie er det både tid og rom for impulsive avstikkere og endringer av planer. Vår planlegging handler om å bygge opp kunnskap om landet du skal besøke, slik at du kan prioritere, og dermed ha tid til å nyte landet.

Road Trip

Sommeren 2017 skal altså Ernst og jeg kjøre Portugal på langs. Vi har lenge snakket om å gjøre det, men da har planen vært å ta fly til Lisboa og leie bil. Men nå har vi plutselig kjøpt oss en bil nummer to. En Mini cooper cabriolet. Skinnende svart i lakken og utrolig artig å kjøre. Klart vi må på tur med minien!

Og siden både Ernst og jeg er vant til å kjøre motorsykkel, med dertil liten bagasjeplass, regner vi med å ha nok plass i minien til det vi trenger på turen.

Tid nok

Det er langt til Portugal fra Norge. Derfor er det viktig å starte planleggingen tidlig. Målet er at alle overnattinger skal være på steder som gir oss en opplevelse. Med andre ord skal vi ikke bo på slitne moteller langs den tyske autobahnen, snuskete campingplasser eller sterile hoteller langs Europas hovedveier. Vi skal finne de små «perlene» som gir opplevelse, pluss at vi skal besøke venner på vei nedover Europa. Et besøk i Zürich er allerede plottet inn.

Fra tidligere reiser vet vi at de nasjonale veiene i både Tyskland og Frankrike byr på vakre små landsbyer som gjør bilturen trivelig. De nasjonale veiene har god «norsk» standard, uten stresset og maset på motorveiene. Sist jeg kjørte motorsykkel gjennom Frankrike husker jeg godt de mange store vogntogene som drev forbikjøringer, helt uten å se i speilene. Som motorsyklist er du liten mot beistene. Vi blir ikke spesielt store i minien heller, derfor blir det minst mulig motorvei.

Lese litteratur

Når turen planlegges i god tid, er det også mulig å lese litteratur om eller fra landet du skal besøke. Eller se filmer om landet. Før vi besøkte Cuba første gang, så vi blant annet filmen «Motorsykkeldagbøkene» om Che Guevaras motorsykkeltur fra Argentina og gjennom Sør-Amerika. Turen formet den unge mannen som senere ble revolusjonshelt på Cuba og ga oss nyttig forståelse av revolusjonskulturen som du fortsatt møter der. Og før vi reiste til Japan leste vi Haruki Murakamis bøker.

Fra tidligere besøk i Lisboa har vi allerede lest Robert Wilsons bestselger «Et lite drap i Lisboa», som foruten å være en god krimbok, også gir koloritt til selve byen. I bokhylla hjemme står José Saramago «Blindhet», ennå ikke lest. Men i løpet av vinteren må jeg finne tid til å lese den. Han er en av Portugals største forfattere.

Finland

For et par år siden skulle naboene våre på besøk til Finland. De skulle delta i et arrangement hjemme hos en finsk familie. Vi utstyrte dem med Arto Paasilinnas fantastifulle og lettleste bøker før turen. Vel hjemme rapporterte de om at litteraturforberedelsene var vel verdt. Bøkene var underholdende på turen, de ga innsikt i den finske folkesjela og ikke minst, vertskapet ble svært rørt og møtekommende over at de norske gjestene kjente deres yndlingsforfatter.

Fire uker

De foreløpige planene for sommerens road trip er fire uker på ferie. Korte dagsetapper og tid til å nyte og bli kjent med Europas vestligste land. Vi planlegger å kjøre fra nord til syd. Gjennom vindistrikter, elvedaler, lære om portvin og fado, spise fantastisk fisk og bade i Atlanterhavet. Og selvsagt blogge fra turen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s