Reisetips til New York

img_1326

Juletreet utenfor Rockefeller Center er et yndet sted for fotografering.

New York har alt! Og kanskje er det derfor noen blir litt overveldet. Her er noen av mine New York tips til ting på å se, gjøre og handle. En førjulstur til New York er virkelig å anbefale.

Jeg er ingen New York-ekspert. Men jeg har besøkt byen en rekke ganger. New York blir aldri kjedelig. Men du kan bli litt overveldet av alle mulighetene. Å rusle gatelangs, kikke i lufta på alle høyhusene og spise pretzels (tysk kringle med salt som selges ved gatebodene) er fasinerende.

img_1299

Ernst står utenfor Macy’s i New York.

Tips til shopping

Burlington’s er min favorittbutikk i New York. Ikke fordi den er så fancy, men her finner jeg vinterjakker og kåper. Andre etasje i Burlington’s har metervis med jakker og kåper. Dette er en outlet, dermed kan du finne jakker av gode merker. I fjor høst kjøpte jeg en grønn dunparkas fra Michael Kors. Den kostet 800 kroner. Jeg har også kjøpt noen fine kåper i fantastisk ullkvalitet til en rimelig penge.

Men vær obs. Som ellers i USA er mange av plaggene ikke av naturmaterialer som ull, bomull eller dun, så sjekk lappen på innsiden. Servicen er utrolig dårlig i butikken, det er ikke derfor jeg oppsøker den.

Burlington Store 235, 707 Sixth Ave

Century 21

Jeg har aldri dratt ut av New York til for å gå på outlet. Hvorfor skal jeg det, når Century 21 ligger sentralt plassert på Manhattan? Dette er butikken med gode klesmerker i etasje etter etasje. Stella McCartney, Dior eller Moods of Norway, du finner alle klesmerkene her. Dette er butikken der du kan gjøre skikkelige kupp på julebordskjolen eller finne julegaver. Det er også en egen etasje med barneklær, fra kjente designmerker.

Mitt største problem er at jeg «kan» for få klesmerker. Jeg aner ikke om klærne fra Stella McCartney passer min figur. Dermed bruker jeg uforholdsmessig lang tid i alle etasjene. Mitt tips er derfor å sjekke ut hvilke klesmerker du liker og oppsøk de delene av butikken.

Du er ikke alene på Century 21. Regn med kø til prøverom og kasse, og belag deg på utrolig sure ansatte. Når jeg likevel handler der, er det fordi de har skikkelig gode tilbud.

Cenury 21 finner du i 1972 Broadway, New York, NY 10023

Macy`s og Bloomingdale

Bloomingdale er alle departmentstores mor. Jeg elsker å svinge innom og kikke på hva som rører seg. Her har de ulike merkene sine egne deler av butikken, akkurat slik Steen og Strøm er. Før jul er butikken et eventyr i maksimalistiske juledekorasjoner. Og julepyntutstillingen i toppetasje er virkelig verdt et besøk. Ligg unna kjøp av elektriske produkter. 110 volt og annen stikkontakt gir bare plunder og heft når du kommer hjem, uansett hvilke adapter du kjøper.

Macy’s er den litt rimeligere deparment store i New York. De har egen Levis-avdeling som får herren i huset til å smile bredt. Levis er mye billigere i USA. Og hos Macy’s har de absolutt alle størrelser både i bredde og lengde og utgaver.

Bloomingdal’s finner du blant annet her: 504 Broadway, New York,

Macy’s finer du I 151 West 34th Street

img_1566

Amerikansk julepynt.

Williams-Sonoma

Når jeg og mannen min er ute og reiser, oppsøker vi alltid kjøkkenbutikker. I USA er det Williams-Sonoma vi liker best. De har flere butikker i New York, men blant annet den ved Columbus Circle er bra. Columbus Circle er et metrostopp, det ligger rett ved Central Park og er også et kjøpesenter med jazzscene, og flere småbutikker. Og altså Williams-Sonoma med sitt fantastiske utvalg av kjøkkenutstyr.

Williams-Sonoma finner du i 10 Columbus Circle

img_1331

Juledekorasjoner i gigaformat.

Anthropologie

Det største Anthropologie-butikken ligger like ved Rockefeller senter. Dette er en butikkjede med klær, interiør og småting i en litt bohemsk stil. Noe av klærne er forbausende streite, mens andre er for spesielt interesserte. Jeg har som regel en topp eller to med meg fra denne butikken, pluss noen skåler eller mugger. Og jeg tenker fortsatt på den fantastiske kinainspirerte kåpen jeg så i butikken for noen år siden, og som jeg ikke kjøpe da. Det angrer jeg på.

Det finnes flere Anthropologie-butikker i New York. Min favoritt ligger i 50 Rockefeller Centre.

Free People

Klær som er litt bohemske og i samme stil som Anthropologie er butikken Free People. Her finner du tøffe klær, smykker og vesker. Jeg er alltid innom og ser om jeg finner noe. Free People har forresten en god nettbutikk som oppgir priser i norske kroner.

Free People finner du i 79 5th Avenue.

Ting å gjøre/besøke

Frihetsgudinnen er noe du bør unne deg. Første gang vi besøkte den valgte vi en av sightseeing-båtene. Det betydde tre timer i kø for sikkerhetskontroll. Vi var sur og lei når vi endelig fikk være med båten. Dermed gikk i ikke i land på Ellis Island, men fortsatte rundturen. Vi var utrolig heldig med været, det var sol og blå himmel og den enorme «gudinnen» kom virkelig til sin rett. Turen gir deg også fantastisk utsikt (og bilder) av Manhattan skyline. Et mektig syn!

Rett ved sightseeing-båtene går rutebåten til Statens Island, som gir deg like fantastisk utsikt til Frihetsgudinnen til en brøkdel av prisen.

p1040851

Helikoptertur over Manhattan er dyrt, men utrolig morsomt.

Helikopter

Den ultimate turen over byen er med helikopter. Det er himmelsk kiling i magen og den mest fantastiske utsikt du noen gang kan tenke deg. I alle fall var det slik den gangen vi gjorde det fordi vi var så heldig med været. Jeg er ikke sikker på at turen hadde vært like flott i tåke eller lavt skydekke.

Det er mange helikopterselskaper, men alle går fra samme område på nedre Manhattan. Vi hadde forhåndsbestilt og betalt for turen. Helikoptrene flyr opp Hudson river, rundt Frihetsgudinnen og så ned på østsiden av Manhattan.

Mer informasjon finner du her: http://www.libertyhelicopter.com/

Circle line

Når føttene er slitne av å gå, kan båttur rundt Manhattan være vel verdt et besøk. Du ser mye av byen og får god informasjon fra guidene om bord. Vær oppmerksom på at du får rabatt (eller båtturen er inkludert) hvis du kjøper New York-kort.

img_1545

Zuccsrello-skjorter er populært.

New York Rangers

I fjor var vi i Madison Square Garden og så New York Rangers spille mot et canadisk lag. Ishockey er ikke min favorittidrett, men det var veldig gøy å se Mads Zucarello Aasen spille, og ikke minst oppleve den populariteten han har. Det var ikke få Zucca-skjorter å se den kvelden.

Vi satt ganske høyt oppe, men så veldig godt. Det er ingen grunn til å kjøpe de dyreste billettene for å få opplevd stemningen.

Times Square

Første gang i New York. Da er Times Square på sein ettermiddag/kveld noe som du absolutt må oppleve. Denne ikoniske delen av New York har lysreklamer på alle kanter og overalt. Det er tusenvis av folk, mye billig juggel å kjøpe i butikkene, men synet av neon og digital reklame må oppleves. Ingen kamera klarer å gjengi dette.

Broadway

Musikal på Broadway er absolutt noe å få med seg. Uansett hvilken forestilling du velger kan du være sikker på at det bra. Oppsetninger som flopper tas fort av plakaten, her gjelder Darwins lære. Men vært forberedt på at billetter til en Broadway-oppsetning koster fort 1500 kroner pr. billett.

Du bør kjøpe billett på forhånd. Vi har aldri opplevd å bli lurt, men vi har kjøpt billetter fra firmaer som er lenket fra de offisielle Broadway-nettstedene, som for eksempel http://www.broadway.com/

img_1349

The Rocettes juleforestilling.

The Rockettes

Siden 1932 har The Rockettes rocket jula inn på Radio City Music Hall i New York. Det er fem forestillinger om dagen, sju dager i uken, og alt er utsolgt. Vi var der i fjor, og hadde en annerledes, men veldig morsom opplevelse. Det var få turister, men desto flere amerikanske familier med mor, far, bestemor, bestefar og gjerne en tante eller to som var på forestilling sammen. Dette er ren amerikansk underholdning, men vel verdt det. Her får du julestemning, flotte show med høye kneløft og god musikk.

img_1513

Utsikt fra Top of the Rock.

Toppen av New York

Vi tok «Top of the rock», toppen av Rockefeller senter og fikk solnedgangen over Manhattan. Det er flott. Men vær oppmerksom på svært mye kø. Enkleste er å kjøpe billett dagen før til et bestemt klokkeslett. Det sparer deg for mye køståing.

Central Park

Første gang jeg var på løpetur i Central Park fikk jeg en følelse av å ha vært her før. Og det hadde jeg egentlig. Det er utallige filmer som har scener fra Central Park, denne gigantiske parken midt på Manhattan. Her finner du Strawberry Fields, minnesmerket over John Lennon og ikke minst statuen over Balto, den norske hunden som reddet innbyggerne i Nome i Alaska ved å klare å bringe frem difterivaksinen.

img_1557

En ekte cronut.

Cronut

Min slikkmunn av en mann har drømt om cronuts, en amerikansk smultring laget av butterdeig med fyll. Det lages bare et visst antall cronuts hver dag, køene kan derfor bli lange. Eller du kan bestille på nettet og møte opp å hente cronutsene når du har «time».

Vi fikk cronut med eplefyll og melisglasur. Fyllet varierer etter årstid. Cronut er noe av det søteste, mest klisne og deilige du kan tenke deg.

Det er Dominique Ansel Bakery i Soho som står bak denne oppfinnelsen. Dette bare må du få med deg.

Cronut finner du i 189 Spring St, New York, NY 10012, USA

Du kan forhåndsbestille fra denne siden: http://cronutpreorder.com/

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s