Costa del Antarctica

Ja, vi badet skikkelig, med hodet under vann og minst tre svømmetak.

Ja, vi badet skikkelig, med hodet under vann og minst tre svømmetak. Foto: Dominic Barington.

Vi er i «Syden». Lengere syn på kloden kommer vi ikke. Og er vi i «Syden», ja da bader vi. I dag på øya Deception i Antarktis badet vi på en vakker svart sandstrand, og fikk æren av å bli medlemmer av Antarktis svømmeklubb.

På vei ut i ishavet med Ernst og jeg.  Foto: Dominic Barington.

På vei ut i ishavet med Ernst og jeg.
Foto: Dominic Barington.

Badet var herlig. Vi hadde nettopp kommet ned fra en halvannen times fottur opp noen svært bratte fjell, før vi hoppet i havet. Stranden på øya Deception består av lava-aske, den er svart og finkornet, og selv om breer og isvann renner ned i sjøen på mange sider, var det et absolutt «must» å hoppe i havet når vi ført har tatt den ultimate sydenturen. Det var en frisk opplevelse.

Vulkansk

Øya Deception er egentlig en aktiv vulkan, der krateret ligger under vann. Kraterveggene omkranser en vakker havn som har en 200 meter stor åpning mot havet utenfor. Her har mange sjøfarende funnet en trygg havn i uvær og storm. Og norske hvalfangsttradisjoner vises fortsatt på stranden som også har huset ikke mindre enn to forskningsstasjoner inne i Whailors Bay, i tillegg til hvalkokeriet. En gang bodde en norsk-chilensk direktør her med familie samt angorakatt og papegøye. Senere kunne øya levere drikkevann til fabrikkskip som produserte hvalolje. Og under krigen hadde den britiske marinen en egen base her, som fortsatt sees i landskapet gjennom knuste hus og en flyhangar.

Gravlund forsvant

Vulkanen i Deception har hatt utbrudd rundt hvert 20. år. Både den britiske og den chilenske forskningsstasjonen er jevnet med jorden etter vulkanutbrudd. En gammel gravplass er også ødelagt av vulkansk aktivitet. To trekors står for seg selv på en slette. Det ene reist over tømmermester Gulliksen som døde i 1928, det andre korset er det umulig å lese navnet på. Ved siden av korsene står rester av en gammel kiste, heldigvis tom. Det har vært 28 graver her på Deception, men vulkanutbrudd og lava har flyttet og fjernet gravene. Bare disse korsene og kisten er tilbake.

Telefonbukta

Bilde av lavastein som er grå med rødt og oransje i seg.

En lavastein i vakre farger lyser opp i et goldt lavalandskap.

Tidligere på dagen var vi i land i det som kalles Telefonbukta på Deception. Bukta er kalt opp etter skipet «Telefon» som havarerte og ble reparert i nettopp denne bukta i begynnelsen av 1900-tallet. I dag er Telefonbukta en fint sted for å oppleve vulkansk landskap. Nærmere månen enn dette kommer vi ikke. Der det i Whailors Bay finnes steder med lav og mose, er det totalt goldt i Telefonbukta. Og nettopp når landskapet virker som ødest, dukker klumper av lava opp i de mest fantastiske farger. Som små steinroser lyser de opp i det øde landskapet. Noen steder er steinrosene terrakottafarget, noen steder sandgule. Steinblomstene setter farge på den svarte lavaørkenen.

Cruiseferie i «Syden» byr på opplevelser og utfordringer, men av det positive slaget. Neste svømmetur er planlagt når vi passerer den sydlige polarsirkelen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s