Dette må du ha med til Antarktis

Bilde av en grønn, blå, militærgrønn og rød koffert, samt en sort ryggsekk.

To uker på ekspedisjon i Antarktis og en uke i Buenos Aires, gir en solid bagasje.

Skal jeg pakke kjole? Selger de toalettsaker i kiosken? Hvor varme klær må jeg ha med? Spørsmålene mine var mange før turen med Hurtigruta til Antarktis i januar 2015. Heldigvis hadde vi tatt høyde for det meste, men glemte det viktigste.

Den praktiske informasjonen vi fikk fra Hurtigruta på forhånd manglet etter min mening en del vesentlig informasjon. Jeg hadde sluppet mange kvaler hvis informasjonen hadde vært bedre. Når jeg har vært på en ukes ridetur på fjellet, har vi fått forslag til klær og utstyr som er lurt å ha med. En slik liste savnet jeg for Antarktis. Derfor har jeg laget en selv.

Turklær

Selv om det er sommer i Antarktis, er det skarp vind, og det kan bli kuldegrader. Tenk lag på lag, når det gjelder klær. Du trenger to sett ullundertøy (anbefalt/påkrevd ved kajakkpadling). Jeg brukte to lag mange av dagene.

Du trenger også en skallbukse eller vindtett bukse, helst en som har glidelås nede, for du skal ha buksen utenpå støvlene du får utlevert av Hurtigruta. Det er for at minst mulig vann skal komme inn i støvlene, når du går i land.

Du får en vindtett ekspedisjonsjakke av Hurtigruta. Under trenger du ett til to lag tynn ull, et mellomlag, ull eller fleece og et tykkere lag. Vi brukte tynne dunjakker som det tykke laget. Ikke sats på tykk parkas a la Canada Goose. Den blir for varm når du skal på fottur, eller sola skinner. Heller flere tynne og halvtykke lag, enn en tykk parkas.

Ullsokker, også her tenk lag på lag. Pass på at sokkene ikke er for trange, da blir du kald på føttene, spesielt i kajakk og når du sitter i cruisebåter (åpne polarsirkelbåter). Og husk, ull innerst, også på føttene.

Du trenger hodeplagg av ull. Jeg brukte pannebånd av ull, mens andre brukte luer av ull. Det kan være skikkelig surt med skarp vind, i alle fall i båten fra Hurtigruta og inn til land. Da kan du bruke hetten på jakken i tillegg.

Til hendene trenger du hansker, og kanskje også alpinthansker. Mange alpinthansker har snor til å feste rundt armen. Det er smart hvis du tar av hanskene når du fotograferer. Gjerne et par tynne og et par tykkere hansker.

Du trenger også en liten dagstursekk, skjerf eller buff til halsen, og kikkert hadde vi mye glede av.

Penskjole?

Bilde av Hurtigruta Fram ved kai.

Hurtigruta Fram ved kai i Ushuaia i Argentina, før ekspedisjonen til Antarktis.

Underveis er det greit å spise både lunsj og middag i restauranten på Hurtigruta i turklær, for ofte skal du i land både før og etter lunsj. Og noen ganger kan fantastisk lys, isfjell eller hval gjøre at du vil være på dekk også og etter middag.

Men mange syntes det er godt å skifte til bukse og en penere bluse til middag, i alle fall siste kvelden. Du trenger ikke pentøy som dress, slips og kjole, men du kan bruke det, hvis du vil. Siste kvelden om bord hadde mange passasjerer pyntet seg moderat.

Skal du bli medlem av Antarktisk isbaderklubb, eller nyte jacuzzien på dekk, trenger du badetøy.

Vi hadde med oss reisesyketabeletter og «sea band», som har en magnet som presser mot punktet for kvalme på håndleddet. På Hurtigruten selges både reisesyketabletter og «sea band» i butikken om bord. Der hadde de også tannkrem, barberskum og tannbørster. Andre toalettartikler bør du ha med deg. Det innbefatter deodorant, damebind, hudkrem og sminkesaker. I dusjen i lugaren er det sjampo og dusjsåpe, hvis du ikke er så nøye på det.

Skotøy

I Ushuaia kan det være kaldt, men du klarer deg fint med tykke tursko eller joggesko. På ekspedisjonen fikk alle passasjerene utlevert såkalte rubberboots som vi måtte bruke i land i Antarktis, på grunn av faren for spredning av biologisk materiale. På Hurtigruta trenger du sko til å være ute på dekk. Du trenger også innesko til å bruke i restauranten og oppholdsrommene. Noen av passasjerene gikk i tøfler, men de aller fleste hadde ulike typer innesko.

Kart

Vi hadde kjøpt kart i Ushuaia over den Antarktiske halvøya. Det var gøy å merke av på kartet underveis når vi var de ulike stedene. På slutten av turen fikk vi en elektronisk logg med kart på CD. Vi hadde mye glede av kartet underveis, selv om seilingene vistes på kart på TV-skjermene om bord.

Det er forbudt å ha med alkohol om bord. Vi dristet oss til å ta med et par flasker vin, litt snop, vannkoker og pulverkaffe og solbærtoddy. Du får gratis kaffe i kafeen om bord, men noen ganger var det godt med en kopp kaffe eller toddy på lugaren også. Vin er alltid godt.

Vi hadde i tillegg mye glede av Lonely Planets reiseguide for Antarktis. Vi fikk fyldig informasjon om alle steder vi gikk i land. I tillegg hadde boken en god historiedel, og ikke minst, oversikt over dyreliv i Antarktis. Jeg vil si at boken er noe du absolutt må ha med. Du får ikke kjøpt den om bord, og de har den heller ikke i bibliotektet.

Det viktigste

Fotoapparat er viktig på en slik ekspedisjon. For selv om du kan kjøpe CD med bilder tatt av skipets fotograf, er det jo ikke sikkert at fotografen tar bilde av den selen du syntes var søt, eller når du sitter ved siden av en pingvin. Så fotoapparat er påkrevet. Husk også at du kommer til å ta flere bilder enn du har fantasi til å tenke deg. Ta med ekstra minnekort, og tenk back up av bildene. Du får kjøpt minnepinner på båten. For det er kjedelig hvis du mister eller ødelegger fotoapparatet, og absolutt alle bildene fra turen blir ødelagt.

Og så til det viktigste. Husk lader til fotoapparatet! Det glemte vi. Under vanlige temperaturer varer batteriet i flere dager, men etter timer ute i kaldt vær tappes batteriet ufattelig fort. Vi var heldig og fikk hjelp av fotografen på skipet, som hadde en reservelader, andre var ikke like heldige som oss.

Med unntak av laderen, viste det seg at vi hadde pakket fornuftig og riktig. Men jeg brukte mye tid på å gruble på hva jeg kom til å trenge. Så mitt råd til Hurtigruten er å gi noen tips til passasjerene om hva som kan være lurt å pakke med seg, eller de kan dele dette blogginnlegget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s